"Bucurestiul nu este un oras european", afirma seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Schele. Desi nu se afla in primele 30 de orase europene de business, potrivit unei companii de consultanta internationala, Capitala organizeaza evenimente. In 2005, turismul de business ne-a adus peste 200 de milioane de euro.
Bucurestiul ocupa pozitia 95 in cel mai recent clasament al oraselor lumii realizat de "Economist Inteligent Unit" (EIU) in functie de costurile de trai. Preturile din capitala Romaniei sunt mai mici decat cele din Budapesta si Varsovia, dar mai mari decat in alte orase europene, unde veniturile populatiei sunt mai ridicate.

Poate Capitala "sa ia fata" altor orase europene cand e vorba de organizarea unor evenimente internationale de proportii?

Bile negre

Conform ultimelor statistici, bucurestenii sunt expusi lunar la 273 de tone de praf pe kilometru patrat. In Bucuresti, in special in zona centrala, sunt depasite frecvent normele maxime admise de zgomot si vibratii, mai ales din cauza reconstructiei drumurilor. In ultimii 12 ani, au disparut peste 17 milioane de metri patrati de spatii verzi.

Unui bucurestean - sufocat de praf, de poluarea autovehiculelor si a cosurilor industriale - ii revine, in medie, mai putin de un sfert din spatiul verde acceptat de normele internationale ale lumii civilizate: aproximativ 2,5 mp/locuitor in Bucuresti, fata de 12 mp/locuitor, cat este limita acceptata la nivel international.

In Bruxelles, Lisabona si Ljubljana, media de poluare este cu jumatate mai mica decat la noi.
Printre neajunsurile orasului am mai putea mentiona si traficul de carne vie de care se pomeneste uneori in jurnalele de stiri si pe care autoritatile nu reusesc sa-l stopeze, dar nici sa-l recunoasca ca pe un fenomen ingrijorator.

Ca fapt divers, Bucurestiul e inaccesibil, in conditiile in care doar o cincime din cladirile publice au rampa speciala de acces pentru persoanele cu handicap. Acestea pot intra in doar doua din cele 45 de statii de metrou din Capitala si pot urca in doar 9 din cele peste 1.500 de autobuze, troleibuze si tramvaie care circula.

De asemenea, lipsa spatiilor de parcare, a podurilor si arterelor moderne dovedeste ca mai sunt inca multe de facut pentru a ajunge ca Bucurestiul sa se compare cu celelalte capitale europene.

Liber la investitii hoteliere

Si totusi, mutatiile politico-sociale privind circulatia mondiala dau Romaniei sansa de a ajunge destinatia vedeta a investitorilor si turistilor. Bucurestiul este deja in atentia acestora, dar mai are pana sa ajunga sa fie ca alte capitale, cum ar fi Budapesta, ne-a declarat Paul Marasoiu, presedinte & CEO Peacock Hotels/Global Hotel Management.

Capitala are, in prezent, circa 5.000 de camere de cazare, dar ar avea nevoie de inca 4.000. Dar ceea ce ii lipseste orasului este un centru privat de gazduire a evenimentelor, Palatul Parlamentului oferind in prezent doar niste spatii readaptate. De aceea, evenimente cu 6.000 - 7.000 de participanti sunt refuzate constant de Romania. Motivul? Nu exista in tara un singur oras sau o sala de conferinte in stare sa gazduiasca o asemenea manifestare.

Specialistii sunt optimisti insa. Marasoiu spune ca in 2006, investitiile hoteliere vor depasi valoarea de 400 de milioane de euro, atinsa in cursul anului trecut.

Bucuresti, destinatie sigura

Destinatie noua in industria ospitalitatii, Bucurestiul este privit cu intelegere - inca - de catre organizatorii profesionisti de conferinte.

Care ar fi atuurile Capitalei? Existenta unei infrastructuri generale si specifice de calitate, care permite organizarea unor evenimente cu pana la 2.000 de participanti; profesionalismul furnizorilor de servicii specifice: organizare, management de eveniment, interpreti, servicii tehnice, transport, catering, servicii bancare etc.: si, nu in cele din urma, siguranta destinatiei si costurile relativ scazute per total ale organizaarii unui astfel de eveniment in Bucuresti comparativ cu alte orase europene.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1085

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri