Ministerul Transporturilor este de acord cu propunerea companiilor de constructii privind reducerea TVA in domeniu, urmind sa sustina aceasta varianta intr-o discutie cu Finantele, a declarat ieri ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.

„Vom trimite Ministerului Finantelor, in doua saptamini, un material care prezinta avantajele unei asemenea masuri, urmind sa incepem negocierile pornind de la acest document. Ministerul Finantelor spune ca nu vrea sa reduca TVA, dar sta in puterea noastra ca, impreuna cu patronatele si firmele din constructii, sa sustinem acest demers, care ar determina o puternica dezvoltare a acestui sector“, a afirmat Borbely.

In replica, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, subliniaza ca TVA nu va fi modificata in acest an pentru nici o categorie de produse si servicii, nici pentru domeniul constructiilor.

„Nu sint adeptul cotelor diferentiate. In acest an, nu va fi modificata cota de TVA, nici in domeniul constructiilor. Nivelul de impozitare in Romania este unul dintre cele mai scazute din Europa. Nu intentionam sa schimbam sistemul de taxare, nici in sensul cresterii, nici al scaderii“, a spus recent Vladescu, afirmatie confirmata de oficialii din Finante dupa declaratia lui Borbely.

Patronatele din constructii si-ar dori o cota de TVA de 5%. Principalul argument este criza locativa din Romania. Firmele din domeniu au amintit Guvernului ca TVA standard poate fi in UE minimum 15% si ca fiecare tara membra are dreptul la doua cote reduse de TVA in limita a 5%.