Majorarile de accize anuntate de Ministerul Finantelor vor duce la o crestere aproape generalizata a preturilor, la dezvoltarea pietei negre si la falimentul multor firme
Majorarea accizelor la energia electrica, bezina cu plumb si gazele naturale va duce, incepand cu 1 iulie, la cresterea preturilor la toate produsele. De asemenea, Ministerul de Finante a decis majorarea accizelor la tigari si alcool etilic.

Cresterea nivelului de accizare va avea un impact direct considerabil asupra preturilor alimentelor si se vor inregistra scumpiri in toate sectoarele industriale, de la mobila pana la constructii si ingrasaminte. Potrivit specialistilor, accizarea la un nivel mai mare a tutunului si alcoolului va duce la incurajarea pietei negre in domeniu, precum si la reducerea productiei. Totodata, accizele, la 1 iulie, vor aduce cu ele falimentarea multor societati.

Accizele la electricitate, benzina si gaze

Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 iulie, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%, potrivit proiectului Ministerului Finantelor de modificare si completare a capitolului din Codul fiscal referitor la accizele armonizate. In cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la 0,14 euro/MWh la 0,26 euro/MWh (85,7%), iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial (populatiei) va urca cu 73,3%, de la 0,30 euro/MWh la 0,52 euro/MWh. Acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 14%, de la 480 euro/tona (369,6 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona (421,19 euro/1.000 litri). Pentru pacura aceasta taxa va urca de la 6,81 euro/1.000 kg la 13 euro/1.000 kg. Din proiect reiese ca, de la 1 iulie, vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale. Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor acciza va fi majorata de la 1,59 euro/gigajoule la 2,6 euro/gigajoule.

Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali. Carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale vor fi accizate cu 0,15 euro/gigajoule, nivelul fiind dublu (0,30 euro/gigajoule) in cazul utilizarii in scopuri necomerciale. Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramane la nivelul actual. Benzenul, toluenul, xilenii si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, taxate cu 469,89 euro/tona, nu se mai regasesc in lista produselor accizate, iar petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice va ramane neaccizat.

Acciza la tigarete

Potrivit ordonantei de urgenta care modifica prevederile Codului fiscal in vigoare, accizarea tigaretelor se va face printr-o cota fixa si una calculata ca procent din valoarea tigaretelor. Astfel, taxa pe viciu va fi aplicata inaintea accizei la alcool si tutun, iar TVA se va aplica pe amandoua. Concret, la 1.000 de tigarete, acciza datorata statului se calculeaza cumuland la o suma fixa, care reprezinta echivalentul a 9,10 euro, o alta suma, obtinuta prin aplicarea unui procent de 30% la valoarea produselor. Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete, taxa va fi majorata de la 29,51 euro/kilogram la 33 euro/kilogram.

Mai mult, noile prevederi stabilesc posibilitatea pentru Ministerul Finantelor de a stabili trimestrial o valoare a accizei minime, care va sta la baza determinarii preturilor maxime de vanzare cu amanuntul. Insa, fata de prevederile din calendarul stabilit cu Uniunea Europeana, Ministerul Finantelor a decis ca acciza minima sa se majoreze de la 90 la 100%, ceea ce se traduce prin efect de pret minim, care va antrena cresterea pretului la tigarile cele mai ieftine. In aceste conditii, cei 20 de centi (7.000 de lei vechi) pe pachetul de tigari, pe care ii anuntase initiatorul acestei legi, Eugen Nicolaescu, se transforma in 45 de centi, aproximativ 16.000 de lei vechi pe pachet.

Aceste prevederi vor face ca un pachet de tigari cu pret mediu (cele din categoria Most Popular Price, adica tigarile de 36.000 lei vechi pe pachet) sa ajunga la peste 50.000 de lei vechi. Majorarea componentei fixe din acciza la tigari va afecta mai ales marcile din sectorul inferior, ale caror preturi vor concura brandurile scumpe. De exemplu, tigarile Carpati sunt pe cale sa isi piarda cumparatorii traditionali, in conditiile in care pretul tigarilor Carpati fara filtru a crescut, de la 1 aprilie 2005, de la 15.000 la 22.000 de lei vechi pe pachet, iar majorarea se pare ca va ajunge pana la 28.000 de lei vechi pe un pachet.

Acciza la alcool

Acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, de la 1 iulie, iar pentru tuica si rachiurile destinate consumului in gospodarii se va achita o taxa de 275 euro pe hectolitru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri, reiese dintr-un proiect al Ministerului Finantelor de modificare si completare a capitolului din Codul fiscal referitor la accizele armonizate.
In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro/ hectolitru alcool pur.

Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, valoarea accizei va fi la jumatate, de 275 euro/hectolitru alcool pur. Vor beneficia de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si vor indeplini conditiile care vor fi prevazute de norme. Tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate in prezent de la plata accizelor in limita cantitatii de 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala/an, indiferent de locul in care este realizata aceasta productie. In proiectul Finantelor se arata ca aceste produse se accizeaza prin aplicarea unei taxe de 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, in limita unei cantitati de cel mult 50 de litri. Accizele pentru bere, vinuri, alte bauturi fermentate si produse intermediare vor fi mentinute la nivelul actual.
Pentru a putea vedea mai clar efectele provocate de majorarea accizelor la produsele prezentate, ne-am consultat cu specialisti din majoritatea sectoarelor afectate de aceste mariri.

Costin Achille, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie:

Imi este greu sa fac un calcul in ceea ce priveste pierderile pe care le vor inregistra combinatele, dar ce pot sa zic sigur e ca majorarea accizelor ne va scoate de pe piata. Asta pentru ca daca se va scumpi electricitatea, gazele si benzina, e clar ca vor creste preturile la produsul nostru finit. De exemplu, in cazul nostru, pretul gazului metan se reflecta in pana la 75% din produsul nostru finit. Nu stiu daca acele combinate vor ajunge in situatia de a se inchide, dar sigur, vor ajunge sa nu mai aiba productie competitiva. Lucrurile vor fi foarte dificile din punct de vedere economic si social.

Doru Anghel, directorul Camerei Nationale a Taximetristilor:

Majorarea accizelor la benzina va afecta toti consumatorii. E posibil sa creasca si tariful la calatoria cu taxiul, dar asta va depinde de fiecare companie in parte. Daca s-a majorat acciza e normal ca firma sa plateasca mai mult pe carburant, iar asta ar putea duce la scumpirea tarifului, dar repet, asta tine de fiecare companie in parte.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara:

E clar ca industria va avea de suferit. Daca de la 1 iulie se vor aplica aceste niveluri de accize e limpede ca va avea un impact negativ, un impact direct asupra costului produsului finit. Romanul va cumpara numai produse ieftine. Vom fi nevoiti sa inchidem productia din industria usoara. Ma astept la falimentarea a 40% dintre firme. Vor fi foarte multe micro-intreprinderi care nu vor reusi sa reziste. Am stabilit cu Seres (ministrul Economiei) si ANRGN sa ne dea pozitia clara a preturilor.

Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului:

Majorarea accizelor ne va afecta in mod evident. E clar ca vor fi efecte pe depozitele fiscale. Vor aparea probleme noi pentru ca noi avem astfel de furnizori. Cu siguranta vor creste preturile la toate produsele.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania:

Marirea accizelor va duce la marirea preturilor. Pur si simplu acciza se va duce direct in pret. Cei mai afectati vor fi cei din industria de ingrasamant si cei din siderurgie. Mai mult, cei din industria alimentara spun ca vor scumpi produsele. Totodata, in urma majorarii accizelor, foarte multi oameni vor ramane fara slujbe. Lucrurile nu stimuleaza crearea de locuri de munca. Industriasii isi vor reduce productia in beneficiul importurilor.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara:

Scumpirile de pana la 5% nu ne afecteaza in mod simtitor, dar adunate in timp pot conduce la majorari de preturi. Solicitarile unor cresteri salariale ar putea duce la o majorare a produselor alimentare. Cu toate acestea, sigur vom asista la o crestere a preturilor alimentelor, dar nu atat din cauza producatorilor, cat din partea comerciantilor care se vor confrunta cu greutati. Cu certitudine, majoritatea celor din industria alimentara sunt constienti ca majorarea preturilor va duce la scaderea volumului de vanzare.

Vasile Badica, presedintele Federatiei Sindicale Libere din Industria Lemnului:


In momentul de fata ne aflam intr-o criza fantastica, iar daca se vor mari si accizele la energie si benzina vom fi la un pas de faliment. Oricum taxa de mediu aproape ne-a falimentat. Daca ne mai si accizeaza, asta inseamna moarte sigura pentru industria autohtona de mobila. Toate majorarile astea ne-au falimentat. Ne-a ajuns, mai ales ca anul trecut, in industria lemnului, am pierdut peste 25.000 de oameni, asta pentru ca avem cele mai mici castiguri salariale. E un paradox: o ramura atat de profitabila sa te apuci s-o omori.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Casei Sociale a Constructorilor:

Majorarea accizelor cu siguranta va afecta toata industria constructiilor. Este un efect direct de crestere a preturilor la materiale. Efectul este direct si se va vedea. Nu pot sa apreciez un procent de majorare a costurilor si a preturilor, dar cu siguranta se vor scumpi si asta se va simti.

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii:

Toate materialele de constructii se fac din materie prima care trebuie topita. Toate materialele se obtin cu mari cheltuieli. Fara indoiala ca majorarea accizelor la benzina, electricitate si gaz va duce la scumpirea materialelor cu mult. Iar daca ne gandim ca 30% dintr-un metru patrat de constructie reprezinta cheltuielile de transport... Majorarea accizei la benzina se va reflecta direct in costurile de transport.

Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari:

Orice crestere la utilitati ne afecteaza cosul zilnic, dar este greu de facut o evaluare. Intr-o saracie succesiva ca a noastra, orice picatura chinezeasca umple paharul. Romanul indura mult, dar la un moment dat nu mai poate si poate sa spuna "Nu mai vreau. Gata".

Gilda Lazar, director Japan Tobacco International:

"In calendarul negociat cu Uniunea Europeana nu este prevazuta majorarea accizei minime, nu este o cerinta speciala a forurilor europene. Cu toate acestea, Ministerul Finantelor Publice a decis sa majoreze acciza minima de 90 la 100%. De fapt, doar trei tari dintre cele 27 ale Uniunii Europene practica acciza minima de 100%, Suedia, Portugalia si Cehia.

Aceasta decizie va restrange si va denatura concurenta. Mai mult, va duce la disparitia unor producatori sau la diminuarea drastica a cotei de piata pentru altii. Daca pachetul de legi privind Sanatatea va trece de Curtea Constitutionala, exista doua posibilitati. Pe de o parte, este posibila introducerea taxei pe viciu, care va duce la cresterea preturilor in medie cu 20.000 de lei vechi pe pachet. O a doua posibilitate este ca Ministerul Finantelor sa gaseasca o solutie pentru a introduce taxa pe viciu in acciza. Deocamdata, insa, nu se stie ce se va intampla. Este o situatie ridicola in care nu se tine cont de legislatie".

Marcel Cadar, director Galaxy Tobacco (fosta SNTR):

"Cresterea accizei la tutun loveste crunt in segmentul low price din industria de profil. Aceasta ar fi o a doua lovitura data acestui segment, dupa cea aplicata in aprilie 2005, cand pretul unui pachet de tigari Carpati s-a majorat cu 7.000 de lei vechi, in conditiile in care tigarile MPPC s-au scumpit in medie cu 3.000 de lei vechi pe pachet. Ne asteptam la o diminuare a vanzarilor companiei, cauzata, in principal, de contrabanda. Pe de alta parte, consider ca aceste masuri nu vor duce la marirea fondurilor bugetare, un exemplu similar fiind Ungaria".

Adrian Popa, Corporate & Regulatory Affairs la British American Tobacco:

"Problema ramane taxa pe viciu, pe care Minsterul Finantelor a promis ca o va introduce in acciza, dar care nu a fost inca rezolvata. O alta problema o constituie fenomenul contrabandei, care va ajunge sa acapareze cam 25% din piata de profil".

Huub Savelkouls, directorul fiscal pentru Europa al companiei Philip Morris International:

Introducerea unei taxe pe viciu va duce la scaderea pietei legale, care plateste impozite, cresterea contrabandei si la pastrarea unui nivel ridicat al consumului de tigari. Am propus ca sumele necesare pentru un astfel de fond sa fie obtinute din alocarea unui procent din veniturile obtinute prin accizare, cum se intampla si cu fondul pentru sport. De asemenea, daca este sa privim exemplul Ungariei vom vedea ca nu a scazut deloc consumul, in timp ce a crescut piata neagra, datorita faptului ca in tarile apropiate pretul tigarilor era mai scazut. In Romania se va intampla la fel, deoarece are tari cu preturi mai mici in vecinatate precum Ucraina, declara, in cadrul unui seminar desfasurat in luna februarie.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR:

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri, intr-o conferinta, ca "Banca Nationala considera majorarea accizelor sursa de presiune inflationista. "Presiunea unor socuri de natura ofertei (majorarea preturilor administrate si a accizelor) impun o restrictivitate sporita a politicii monetare", a subliniat guvernatorul.

Adrian Cucu, seful Garzii Financiare:

"Intr-adevar, exista posibilitatea cresterii numarului de cazuri de fapte ilicite, dar organele de control le pot contracara. De fapt, in ultimul timp fenomenul a scazut in intensitate, un motiv fiind acoperirea pietei de marii producatori".

BNS sustine ca jumatate dintre romani vor avea de suferit

Peste jumatate din populatia Romaniei va trai la limita subzistentei daca accizele la electricitate si benzina vor creste: celor 4,5 milioane de romani care au cu un salariu sub 4 milioane lei vechi li se vor adauga alte 6-8 milioane, sustine BNS, avertizand asupra riscului unor tensiuni sociale.

"Vom avea o tara de saraci, doar 5-10 la suta din cetatenii ei vor fi prosperi, actionand dupa principiul Dupa mine potopul", a declarat vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca. Guvernul vrea sa aduca nivelul tarifelor la utilitati la cel al UE, iar in unele cazuri "i-am depasit pe europeni", insa "ignora veniturile populatiei", precizeaza Ovidiu Jurca.

Vicepresedintele pe probleme economice al BNS considera ca guvernantii trebuiau sa urmeze "linia cotei unice de impozitare, pana cand Romania ar fi ajuns la nivelul Uniunii Europene (UE)", in sensul ca ar trebui sa nu mai "incarce" facturile cetatenilor. Reprezentantul BNS avertizeaza ca sindicalistii nu vor privi cu nepasare aceste masuri, "daca Guvernul tine cu orice pret sa ascuta tensiunile sociale, in locul dialogului".

Jurca sustine ca initiativa de majorare a accizelor va fi adusa in discutie de sindicate, joi, la intalnirea pe care ar urma sa o aiba cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri