In 2006-2007, statul va scoate din buzunar minimum 60 milioane de euro pentru a-i despagubi pe proprietarii celor 600 hectare de teren extravilan, din zona de dezvoltare a Aeroportului Otopeni. In momentul de fata, pretul nu poate avea o valoare reala de piata, pentru ca singurul client este tot aeroportul. Exista restrictii de inaltime, de materiale de constructii, nu exista utilitati si nici acces civilizat, declara Gabriel Zamfir, evaluator imobiliar specializat pe zona Otopeni.

Si totusi, peste 80% din terenurile aferente zonei de extindere a aeroportului de pe raza orasului Otopeni au fost tranzactionate, prin diverse firme, in ultimii trei-patru ani. si alte cateva din vecinatate, de pe teritoriul comunei Tunari. Edilii din cele doua localitati se lauda cu VIP-urile care vor fi implicate in aceasta afacere, printre care Ion tiriac, Taher si Gigi Becali. Dar printre ei sunt si sute de proprietari pensionari sau agricultori. Cel care va decide pretul de cumparare va fi expertul angajat de minister.

Imagine bruiata in toata legea de Ziua Nationala

Ministerul Culturii si Cultelor sfideaza Legea achizitiilor publice. De Ziua Nationala a Romaniei, a cheltuit 22 de miliarde de lei vechi fara a respecta procedurile legale.

Banul public nu poate fi utilizat oricum, motiv pentru care, in ultimul timp, cadrul legislativ a fost incontinuu imbunatatit. Ordonanta nr. 60/ 2001 obliga institutiile publice sa respecte riguros anumite proceduri. Dar legile nu sunt date pentru conducatori, de vreme ce Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) nu le respecta.

La sfarsitul anului trecut, MCC a primit din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului 2.210.000 lei (RON), pentru a organiza actiuni de diplomatie culturala, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Hotararea de Guvern nr. 1.338/2005, emisa special pentru aceasta actiune de promovare a imaginii Romaniei, a intrat in vigoare pe 8 noiembrie. MCC trebuia sa livreze 10.000 de pachete cu albume de arta, CD-uri, DVD-uri si alte materiale, pana la 1 Decembrie, parlamentarilor, personalitatilor politice si publice din statele membre ale UE. Potrivit Ordonantei 60/2001 care stabileste procedurile achizitiilor publice, dupa intrarea in vigoare a HG, ministerul trebuia:

sa elaboreze nota de fundamentare privind achizitia;
sa emita Ordinul ministrului de constituire a Comisiei comune de negociere;
sa intruneasca membrii Comisiei comune de negociere si sa consemneze rezultatele negocierii in procesele-verbale;
sa emita un ordin al ministrului privind achizitia publica;
sa elaboreze contractele de achizitie publica, in modelul tipizat prevazut de Ordonanta nr. 60/2001.

Ce a facut MCC? Nici pomeneala sa respecte procedurile strict prevazute de Legea achizitiilor publice! Nici macar documentele justificative, specifice fiecarei etape, nu au fost facute in conformitate cu prevederile legale. A stabilit furnizorii, le-a dat comanda, dupa care s-a apucat sa se acopere cu acte.

Inainte sa existe hotararea de Guvern, MCC a dat comanda catre Centrul National al Cinematografiei (de 10.000 de DVD-uri cu scurtmetraje), catre Editura Noi Media Print pentru confectionarea unui Album Romania (10.000 de exemplare) si a 10.000 de CD-uri cu Romania, Manastirile din Romania si Muzeul Cotroceni, iar catre Star Music SRL, pentru CD-uri cu muzica lui George Enescu si cartea Destinul unui geniu.

Inainte de intrarea in vigoare a hotararii, ministrul Adrian Iorgulescu aproba o nota de fundamentare a programului de elaborare si distribuire a celor 10.000 de pachete cu materiale, prin intermediul ambasadelor in tarile membre ale UE. Pe ce temei legal facea fundamentarea? De unde stia Iorgulescu daca actiunea este legala, necesara si oportuna, asa cum prevede Legea achizitiilor publice, daca HG nu se publicase oficial? Greu de spus din moment ce nu a dorit sa comenteze. Mai mult, in nota de fundamentare a ghicit pana si sumele de bani ce urmau sa se aloce din bugetul de rezerva.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23345&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri