Promisiunea se va implini prin introducerea certificarii firmelor din domeniu. Participarea la achizitiile publice ale statului va fi deschisa doar firmelor care vor detine o certificare pentru tipul respectiv de lucrare si pentru marimea acesteia. Obtinerea certificarii va fi conditionata de un audit premergator.
Zilele senine ar putea fi numarate pentru micile firme de apartament din constructii care, pe baza relatiilor sus-puse, castiga licitatii importante, iar ulterior, neavand capacitatea reala de a efectua lucrarile, le tocmesc mai departe, pe nimic, constructorilor seriosi. Nici angajatorilor de munca la negru din sector nu le va surade mai mult viitorul, insa, din pacate, afectati ar putea fi si micii constructori seriosi, aflati la inceputul drumului.

Un proiect de lege propus de Patronatul Societatilor de Constructii (PSC) si insusit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) prevede introducerea unor certificate de calificare profesionala in constructii care va conditiona accesul oricarei firme la banii statului sau cei ai administratiilor locale.

Inspiratie europeana

Potrivit notei de fundamentare a propunerii, o astfel de lege este necesara atat pentru completarea sistemului de asigurare a calitatii in constructie, cat si pentru alinierea la directivele europene.

"Amplasarea Romaniei intr-o zona intens seismica, cu conditii climatice deosebite, conduce la necesitatea adoptarii de masuri drastice pentru asigurarea nivelului calitativ al constructiilor", spun oficialii MTCT.
DesI, theoretic, aceasta garantie este acordata de Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, este imperios necesara si introducerea unori modalitati prin care competenta tehnica a intreprinderilor sa fie tinuta sub control.

In unele tari europene s-a instituit un sistem propriu de certificare a calificarii profesionale, care functioneaza de foarte multi ani. Cinci tari - Belgia, Grecia, Italia, Portugalia si Spania - au instituit un sistem de certificare obligatoriu, alte noua tari - Marea Britanie, Elvetia, Franta, Finlanda, Germania, Norvegia, Olanda, Polonia si Suedia - au un sistem facultativ, iar in unele tari nu s-a instituit inca.

In mare, legislatia care va fi introdusa si la noi stabileste criterii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele. Acestea sunt juridic-administrative: privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate, legalitatea functionarii, solvabilitatea, achitarea taxelor si impozitelor; criterii economico-financiare: privind justificarea capacitatii financiare si economice; criterii tehnice: privind conditiile tehnice ce trebuie indeplinite de intreprinderile din constructii pentru certificarea capacitatii tehnice profesionale.

Inregistrarea la Registrul Comertului - conditionata

Spre deosebire de momentul actual, in viitor firmele vor trebui sa se inscrie intr-un Registru profesional al intreprinderilor din constructii, care urmeaza sa fie tinut de MTCT.

Inscrierea la Oficiul Registrului Comertului (ORC) va fi conditionata de prezenta in Registru. Aceasta va asigura dreptul de a opera pe piata in domenii bine precizate, cum ar fi lucrari de drumuri, constructii imobile, instalatii, amenajari interioare si la lucrari de o anumita marime. Vor fi admise una sau mai multe calificari in domeniu.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/stiri.php?ContentID=6776

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri