Celebrul caz Noble Ventures este singurul transat in favoarea Romaniei

In ultimii ani, la Curtea de Arbitraj de la Washington s-a inregistrat un val de actiuni impotriva statului roman. Cea mai cunoscuta si, de altfel, singura care s-a si finalizat a fost cea a firmei americane Noble Ventures. Compania americana a cumparat in 2000 Combinatul Siderurgic Resita, dar statul roman a reziliat unilateral contractul pe motiv ca firma americana n-a platit doua rate succesive din pretul actiunilor.

Americanii au considerat ca asta inseamna expropriere si au dat statul in judecata la ICSID, in 2001, pe motiv ca nu li s-au acordat facilitatile promise in contractul de privatizare. Pretentiile financiare ale Noble Ventures au ajuns, treptat, la 447 de milioane de dolari. Abia anul trecut, Curtea s-a pronuntat asupra acestui caz si a respins pretentiile companiei americane. Aceasta poate insa ataca decizia.

Sucuri pe rol

Un alt caz inregistrat la ICSID este al companiei EDF Services. Firma a intrat intr-o asociere cu Tarom si cu Aeroportul Otopeni pentru administrarea spatiilor duty-free, in 1992, dar, in 2001, Tarom a rupt parteneriatul, iar EDF a dat in judecata statul la ICSID, pe motiv ca statul ar fi incalcat tratatele bilaterale de protejare a investitiilor dintre Romania si Germania, respectiv Israel. Cei de la EDF au spus chiar ca li s-a cerut mita, de la seful de Cabinet al lui Adrian Nastase, pentru ca asocierea sa continue. Procesul, in care statului i se cer daune de cel putin 100 de milioane de dolari, a fost deschis in iunie 2005 si continua.

Anul trecut, fratii Ioan si Viorel Micula, patronii grupului de firme European Drinks, care au cetatenie romana si suedeza, au anuntat ca dau statul roman in judecata pentru ca nu s-au respectat clauzele din tratatul romano-suedez de protejare a investitiilor. Ei s-au plins de faptul ca statul a retras facilitatile acordate zonelor defavorizate, unde au derulat investitii, mai devreme decit se stipulase anterior. Se pare ca fratii ar dori sa obtina 100 de milioane de euro.

Un alt caz, recent, din 10 ianuarie 2006, a fost inregistrat la ICSID, pe numele Romaniei, dar detaliile nu sint inca disponibile. Este vorba despre Spyridon Roussalis, patronul firmei Marice Continental.

De la americani la rusi pentru un euro

Valoarea contractului de privatizare a Combinatului de la Resita cu firma Noble Ventures fusese de 85 de milioane de dolari, cu investitii cu tot. Contractul a fost semnat in 2000, si, doi ani mai tirziu, cind statul a redevenit actionar majoritar prin conversia datoriilor, combinatul a fost vindut pentru un euro. Cumparatorul a fost grupul rusesc TMK, care mai detine fabrici in Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
ANALIZĂ | Vaccinul care ar putea salva acum viața cadrelor medicale
Setari Cookie-uri