Rezervele de titei ale Romaniei asigura consumul intern doar pentru 13 ani, iar cele de gaze pentru 14 ani, se arata in ultima strategie energetica, elaborata pentru perioada 2005-2008 de catre Ministerul Economiei si Comertului.

Astfel, potrivit acesteia, rezervele actuale de titei se cifreaza la 73,7 milioane de tone, iar productia anuala este de 5,7 milioane de tone. In cazul gazului, rezerva este de 185 de miliarde de metri cubi, iar productia anuala destinata sustinerii consumului intern este de 12,5 miliarde de metri cubi.

Orizontul in ani al epuizarii rezervelor nu ia in calcul descoperirile de noi zacaminte, dar, chiar si in acest caz fericit, el nu poate fi cu mult prelungit, pentru ca si consumul este in crestere. Spre exemplu, Petrom, singura companie care extrage titei din tara, recunoaste un grad de inlocuire a rezervelor de maximum 13%: adica la 100 de tone de titei scoase din tara se gasesc zacaminte noi care insumeaza doar 13 tone.

Mizam pe carbune si pe uraniu

Mai mult noroc avem cu carbunele (rezerve de 721 de milioane de tone de huila si 3,4 miliarde de tone de lignit), care ar asigura necesarul energetic al termocentralelor pentru 240, respectiv 117 ani. De asemenea, in cazul in care va ramine un singur reactor la Cernavoda, rezervele de uraniu ale tarii ar asigura functionarea lui pentru urmatorii 122 de ani. Daca se va da in functiune si Unitatea 2, perioada va scadea la jumatate.

Concluzia strategiei este ca, in conditiile cresterii prognozate in urmatorii ani a pretului la hidrocarburi si a dependentei de o sursa unica de aprovizionare cu gaze naturale din import, productia de energie pe baza de carbune si energia nucleara reprezinta principalele optiuni pentru viitor.

Ne imputinam, dar consumam mai mult

Potrivit strategiei, in 2005 consumul de energie primara pe cap de locuitor a fost de 1,91 tep (tone echivalent petrol) la o populatie de 21,65 milioane de locuitori. In 2010, consumul pe cap de locuitor va fi de 2,24 tep, cu toate ca in acel an populatia va fi de doar 21,26 milioane de locuitori.

Prognoza merge pina in 2015, cind consumul total de resurse primare va fi de 2,47 tep/locuitor, la o populatie de 20,90 milioane de locuitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri