Necesarul de investitii in domeniul energiei electrice, in perioada 2006-2008, se ridica la 3,6 miliarde euro, potrivit documentului privind Politica Energetica a Romaniei in perioada 2005 - 2008.
Din totalul investitiilor necesare, un procent de 35% este destinat construirii de capacitati noi de productie si reabilitarea de centrale in domeniul hidroenergetic, circa 15% in complexele energetice, circa 20% in domeniul termoenergetic, 10% in domeniul nuclear, 10% in reabilitarea si dezvoltarea retelelor de transport si circa 10% in reabilitarea si dezvoltarea retelelor de distributie.

Potrivit aceluiasi document, procesul de aliniere a pretului gazelor naturale la producator la niveluri comparabile cu pretul de import va continua, prin majorarea anuala a pretului productiei interne, astfel incat, in functie de evolutia pretului la importul de gaze, convergenta preturilor sa fie atinsa in momentul integrarii sau cat mai curand dupa aceasta. In 2005, pretul mediu al gazelor naturale la gura sondei a fost de 90 dolari/1.000 mc.

Incepand din 2008, cand piata va fi total liberalizata, preturile vor fi stabilite pe baze concurentiale, fiind influentate numai de cotatiile combustibililor alternativi. Piata gazelor naturale din Romania a fost deschisa gradual, incepand cu 2001, pentru 2005 gradul de deschidere fiind de 50 la suta din consumul total. De la 1 aprilie 2006, gradul de deschidere a pietei interne de gaze naturale va fi de 65%, urmand ca, de la 1 iulie, acesta sa creasca la 75%.

Energia nucleara este o solutie

Pana in 2010 se vor scoate din functiune, in vederea casarii, grupuri cu performante reduse si o durata de viata depasita, insumand o putere disponibila de circa 2.100 de MW. Se va pune in functiune o putere de circa 1.100 MW in grupuri noi si cu performante ridicate si se vor reabilita in conditii de eficienta tehnico-economica grupuri existente insumand circa 950 MW.

La nivelul anului 2008, ponderea productiei de energie electrica obtinuta pe baza de hidrocarburi se va reduce la circa 15% datorita punerii in functiune a unitatii 2 de la Cernavoda. Productia de energie electrica pe baza de carbune, hidro si nuclear va reprezenta in anul 2008 circa 85% din totalul productiei. Pentru sustinerea producerii energiei electrice din resurse regenerabile a fost stabilit un mecanism de promovare bazat pe certificate verzi, prin care furnizorii achizitioneaza cote obligatorii de certificate, proportional cu volumul de energie electrica vanduta consumatorilor.

Pentru 2006, cota obligatorie este de 2,2% din consumul brut de energie electrica, pentru 2007 de 3,74%, pentru 2008 de 5,26%, 2009 de 6,78% si 2010 de 8,4%. Conform prevederilor strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie, necesarul de investitii in perioada 2005-2008 este de circa 500 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri