Singura mare problema care ne ridica un semn de intrebare dintre zonele care nu sunt in pachetul capitolelor care pot activa clauza de salvgardare este problema sistemului de calcul pentru urmarirea incasarii TVA, considera presedintele Traian Basescu.

In viziunea presedintelui, intarzierea colectarii TVA este "inexplicabila" in conditiile in care marirea incasarilor bugetare reprezinta o conditie obligatorie in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. In prezent, gradul de colectare a taxelor si impozitelor se situeaza la nivelul a 30 de procente. Majoritatea tarilor europene inregistreaza un grad de colectare situat peste 40-45%. Oficialii FMI si cei ai Uniunii Europene au recomandat Romaniei majorarea incasarilor bugetare atat prin eficientizarea sistemului de colectare, cat si prin marirea uneia dintre cele doua taxe importante.

Agricultura si Finantele, domenii cu probleme

La intoarcerea de la Congresul Partidului Popular European, presedintele Basescu a precizat ca rapoartele de monitorizare care vor sta la baza raportului final de tara nu indica probleme la capitolele cele mai controversate, precum Mediu, Interne si Administratie sau Justitie.
Totusi, Basescu a avertizat ca vor fi mari probleme la domenii precum Finante sau Agricultura, dar ca acestea nu vor putea activa clauza de salvgardare. Singurul efect al deficientelor existente in domeniile monitorizate de oficialii europeni in vederea integrarii Romaniei sunt, potrivit presedintelui, neacordarea sumelor alocate Agriculturii, Finantelor sau altor domenii in care sunt constatate nereguli.

"Singura mare problema care ne ridica un semn de intrebare dintre zonele care nu sunt in pachetul capitolelor care pot activa clauza de salvgardare este problema de la Finante, legata de sistemul de calcul pentru urmarirea incasarii TVA. O inexplicabila intarziere, pentru ca este o conditie obligatorie, avand in vedere ca trebuie urmarite resursele financiare din care Romania isi plateste contributia la UE", a sustinut Basescu. Presedintele a mai spus ca incasarea TVA ar putea fi unul dintre subiectele care ar determina neintelegeri intre partidele politice.

Copos: "TVA si cota unica nu vor creste daca va fi redusa economia gri"

Autoritatile nu vor fi nevoite sa majoreze TVA sau cota unica de impozitare, daca vor reusi sa diminueze economia necontabilizata, evaluata la peste 20 de miliarde de euro pe an, a declarat, joi, ministrul de stat George Copos.

"Nu am discutat in Guvern majorarea TVA. Trebuie sa diminuam economia necontabilizata care este de peste 20 de miliarde de euro pe an. Daca reusim acest lucru nu vom fi obligati sa marim TVA si nici sa crestem cota unica de impozitare", a spus Copos.

Ministerul Finantelor Publice pregateste, in aceasta perioada, un proiect de modificare a Codului Fiscal, care urmeaza sa fie aprobat de Parlament la mijlocul acestui an si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.
Bugetul statului este privat anual de mii de miliarde de lei care ajung in buzunarele unor escroci prin returnari ilegale de TVA. O singura societate nemteana, care se ocupa de comercializarea rasinoaselor si a rulmentilor, a beneficiat, timp de doi ani, de rambursari ilegale de TVA in valoare de 274 miliarde de lei, a informat Inspectoratul Judetean de Politie Neamt.

Celebrele cazuri Genica Boerica si Samir Spranceana, si exemplele continua, pot conduce la concluzia ca judetul Dolj este un fief al escrocilor din "domeniul" rambursarilor ilegale. Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj are acum in lucru alte sapte dosare in care sunt implicate persoane cercetate pentru aceasta infractiune. Valoarea totala a prejudiciului adus de cele 10 persoane implicate se ridica la 19,5 miliarde de lei vechi, insa trebuie spus ca, in tot judetul Dolj, prejudiciul se ridica la circa 2.000 de miliarde de lei.

Printre "campionii" returnarilor ilegale se numara si judetul Timis, unde suma totala fraudata este si ea la nivelul a peste o mie de miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri