Ele se plang ca sistemul actual avantajeaza firmele mari * Dupa calculele micilor intreprinzatori, recenta reducere de impozite a diminuat fiscalitatea cu mai putin de 3% * Circa 40% din IMM-uri nu apeleaza la credite din cauza birocratiei si a costurilor ridicate
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) s-a declarat, ieri, nemultumit de dublarea impozitului pe cifra de afaceri a microintreprinderilor si majorarea cu 5% a impozitului aplicat in cazul dividendelor acordate persoanelor fizice. "Consideram ca relaxarea fiscala anuntata se face mai mult pe spinarea celor mici si multi, iar avantajatii sunt cei mari si bogati", a declarat, ieri, cu ocazia unei conferinte de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Potrivit lui Florea Parvu, vicepresedinte al CNIPMMR, impozitarea cu 10% a dividendelor acordate in 2005 pentru profiturile din 2004, reprezinta o lovitura sub centura, avand in vedere ca este vorba depre profituri, care au mai fost impozitate cu 25%. "In consecinta, fata de programul propus de PSD pentru 2005, relaxarea fiscala este de numai 2,7%", a precizat Florea Parvu. Reprezentantii CNIPMMR saluta totusi noua forma de impozitare si apreciaza reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% si diminuarea impozitului pe venitul populatiei la 16%.

Comisioanele bancilor alunga firmele

Ovidiu Nicolescu a mentionat ca o alta problema a IMM-urilor se refera la accesul la creditare care continua sa fie mult mai dificil decat in tarile din Uniunea Europeana. Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR in randul a 215 firme, circa 40% dintre IMM-uri nu apeleaza la credite bancare, din cauza procesului dificil de contractare si a costurilor ridicate. In acest context, 86,7% din agentii economici se autofinanteaza, 60,1% apeleaza la credite bancare, iar 53,2% prefera leasingul. Intre barierele identificate de micii intreprinzatori se numara birocratia, complexitatea dosarului solicitat si costurile ridicate. Cele mai importante obstacole sunt insa, potrivit presedintelui CNIPMMR, garantiile excesive solicitate de banci, cu 50-80% mai mari decat in cazul Uniunii Europene si dobanzile si comisioanele ridicate. "Romanii platesc bancilor comisioane la nivelul dobanzilor practicate in statele din UE", a subliniat Nicolescu. Conform sondajului, cele mai multe firme care au apelat la banci au contractat credite cu valoarea cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de euro, in timp ce aproape un sfert din agentii economici au imprumutat sume de 100.000 euro si 500.000 de euro. Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si Banc Post sunt institutiile de credit cu care lucreaza in mod frecvent firmele mici si mijlocii. Principalele destinatii ale imprumuturilor au fost achizitionarea de utilaje si echipamente si finantarea activitatilor curente, mai arata ancheta Consiliului IMM-urilor.

In acest context, CNIPMMR propune constituirea unui sistem de fonduri de garantare si co-garantare la nivel national si regional pentru finantarea intreprinzatorilor, diminuarea garantiilor si a comisioanelor solicitate de banci, precum si simplificarea procedurilor de obtinere a imprumuturilor sau subventionarea dobanzii pentru firmele din anumite ramuri economice, tineri, persoane cu handicap, etc. O alta recomandare a Consiliului este transformarea unei banci de stat intr-o banca de dezvoltare sau de investitii pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri