Delegatia Comisiei Europene a atacat dur Ministerul Finantelor, acuzindu-l ca este principalul vinovat pentru ästeguletul rosuô primit pentru intirzierea sistemului informatic de urmarire a TVA
Autoritatile romane nu au reusit sa realizeze o evaluare corecta a licitatiei pentru sistemul informatic privind TVA, ceea ce a prelungit si mai mult programul de implementare aflat oricum in intirziere, se arata intr-un comunicat la Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

äDelegatia Comisiei Europene subliniaza faptul ca autoritatile romane erau constiente de necesitatea unui asemenea proiect inca din 2002 si ca guvernele care s-au succedat din 2002 si pina acum nu au acordat suficienta prioritate acestui aspectô, se precizeaza in comunicat.

Din acest motiv, problema sistemului informatic necesar pentru evidentierea TVA a fost semnalata, in raportul comprehensiv de monitorizare din octombrie 2005, ca un domeniu de serioasa ingrijorare, avind un calendar ädeosebit de strinsô de punere in practica. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a recunoscut luni intirzierea in derularea proiectului, mentionind insa ca licitatia a fost organizata la scurt timp dupa numirea sa in functie.

äEste regretabilô

Vladescu a punctat ca situatia a devenit mai complicata si din cauza verificarilor asupra modului de derulare a licitatiei solicitate de Delegatie. äEste regretabil faptul ca acest calendar a intirziat si mai mult din cauza ca autoritatile romane nu au reusit sa realizeze o evaluare corecta a licitatiei.

Pe de alta parte, Vladescu sustine ca organismul european a aprobat criteriile din caietele de sarcini, dar ulterior a dorit sa verifice procedurile de desemnare a cistigatorilor, atit pentru sistemul informatic de la TVA, cit si la accize. Intr-un final, Delegatia Comisiei a fost de acord cu furnizorii selectati, respectiv companiile americane IBM si Oracle.

Trei luni intirziere

äAvem o intirziere de trei luni. Din discutiile pe care le-am avut cu contractorii, aceasta va putea fi rezolvataô, a conchis Vladescu. äEste pacat ca am inceput licitatia in octombrie. Daca o incepeam in ianuarie anul trecut, aveam tot timpulô, a mentionat Vladescu. äAm avut atentionari de la Comisia Europeana ca, din experienta altor tari, timpul care a ramas de acum si pina la 1 ianuarie este scurt si ca trebuie sa acceleram foarte repede implementarea celor doua sisteme. In luna martie a aparut ästeguletul rosuô, ei constatind ca, dupa parerea lor, timpul este prea scurt. Va trebui sa dovedim ca putem sa-l implementamô, a afirmat Vladescu. Vladescu a aratat ca au fost stabilite mai multe etape, astfel ca la 1 iulie va trebui sa inceapa sa functioneze programul pilot, iar ulterior vor incepe verificarile, astfel incit la 1 ianuarie sistemele sa fie functionale.

In varianta intirzierii introducerii sistemelor, Romania nu va äprimi amendaô, insa ar putea sa apara äcomplicatii financiare, tehnice, foarte grave, si intirzieri in decontari, in special cu agentii economiciô, a mai afirmat Vladescu. Problema sistemelor informatice, necesare in toate tarile membre ale Uniunii Europene pentru schimbul de date privind incasarile din TVA si accize, a aparut in atentia publicului dupa o declaratie de saptamina trecuta a presedintelui Traian Basescu privind ästeguletul rosuô de la capitolul Finante publice.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri