Concurenta si intrarea multor firme europene pe piata romaneasca sint motivele pentru care, dupa integrare, 66% din firmele autohtone vor disparea, arata unele studii de impact. In perspectiva aderarii, oficialii europeni sint ingrijorati ca statul roman tinde sa se comporte preferential fata de firmele romanesti si sa indeparteze astfel investitorii.

Concurenta loiala nu poate exista daca statul favorizeaza anumite companii acordindu-le ajutoare de stat si daca o firma ajunge nestingherita in posesia monopolului unei piete fara sa i se intimple nimic, a spus ieri seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, prezent la seminarul Perspective si responsabilitati ale mediului de afaceri romanesc inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, organizat de Eurolink, in cadrul proiectului CEFTAC (Platforma Central Europeana pentru o Competitie Loiala si Transparenta).

In Romania, am observat tendinta ca firmele mari care se afla in impas si au datorii sa apeleze la ajutorul statului. Nu este normal, mai ales ca una dintre principalele reguli pe piata europeana este concurenta loiala, a sustinut Jonathan Scheele.
Oficialul a specificat ca lipsa concurentei loiale poate indeparta investitorii straini, care pot considera ca acest tip de ajutoare favorizeaza industria romaneasca in defavoarea investitorilor. Romania nu este singurul loc de pe pamint unde investitorii pot sa inceapa o afacere. Daca vad ca in aici afacerile nu sint jucate corect, se vor gindi sa isi mute afacerea intr-un mediu corect, a precizat Scheele. Ajutoarele de stat pentru perioada 2003-2004 date agentilor economici au avut o valoare totala de 585.075 de miliarde lei.

Firmele romanesti, in pericol de disparitie

Peste doua treimi (66%) din firmele romanesti vor disparea in urma aderarii atit din cauza falimentului si prin reorganizare, cit si ca urmare a procesului de absorbtie a acestora de catre companiile straine, arata studiile de impact facute de doua case de avocatura. Aceste mutatii vor afecta foarte mult companiile romanesti. Va fi necesar ca acestea sa isi modifice managementul, sa isi schimbe perceptia asupra anumitor practici ale economiei, sa invete noi reguli in privinta acordarii ajutorului de stat, a organizarii de licitatii publice, a spus presedintele Eurolink Romania si initiatorul proiectului CEFTAC, Sever Avram. Regulile concurentei sint inca o necunoscuta majoritatii actorilor din piata romaneasca, a fost concluzia participantilor la seminarul CEFTAC. Multe companii inca fac confuzii intre concurenta si competitie neloiala, a spus Dan Pantea, director in Ministerul Finantelor. Acesta a precizat ca cele mai frecvente incalcari ale Legii concurentei in Romania sint deturnarile de clientela, defaimarea imaginii unei companii/produs, presiuni asupra fortei de munca si clientelei de catre companiile concurente, pentru dislocare, si angajatii care isi ofera serviciile contra cost unei firme concurente.

In Polonia, integrarea a crescut preturile

In Polonia si Ungaria momentul integrarii nu a adus fenomene deosebite, au spus reprezentantii celor doua tari la seminarul de ieri. Dupa integrare, exporturile catre tarile occidentale au devenit motorul economiei poloneze. In schimb, cererea externa fiind foarte mare, preturile in tara au crescut atit la produse importate, cit si la cele autohtone, a afirmat Tomasz Suprowicz, prim-consilier al Ambasadei Republicii Polone in Romania.

O alta consecinta a integrarii a fost cresterea ratei somajului. Nivelul acestuia in Polonia este un alt pret pe care il platim pentru reformele pe care le-am realizat pentru aderare. E vorba de 20% din populatia apta de munca, a mai spus oficialul polonez.
Si in Ungaria consecintele integrarii au fost asemanatoare. Cresterile de preturi au inceput deja sa se manifeste, dar ne asteptam la cresteri mai mari pentru anul acesta, a spus Andreea Belenyi, seful Departamentului Autoritatii de Concurenta din Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri