Salariul mediu net a fost de 767 lei, mai mic cu 7,1% fata de luna precedenta, potrivit datelor funizate de Institutul National de Statistica (INS). Aceasta scadere s-a datorat in principal faptului ca in luna ianuarie a fost platit al 13-lea salariu in mai multe domenii de activitate. De asemenea, unele sectoare de activitate au inregistrat incasari mai scazute datorate sezonului, cum ar fi constructiile sau trasportul aerian.

Pe de alta parte, cresterile salariale din unele domenii au fost determinate de acordarea unor prime si de realizarea unor productii mai mari in sectoareke prelucrarii lemnului, a fabricarii mijloacelor de transport rutier sau fabricarea produselor de cauciuc si mase plastice.

Angajatii din sistemul bancar, liderii salariilor din Romania

Sistemul bancar ramane cel mai bine platit sector de activitate din Roomania, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Astfel, castigul mediu salarial net in luna februarie a acestui an a fost de 2415 lei, in crestere cu 11,5% fata de luna ianuarie 2006.

Pe pozitia a doua in clasamentul celor mai bine platiti angajati se situeaza cei din industria tutunului care au beneficiat de o crestere semnificativa de 31 de procente fata de luna ianuarie 2006, castigul mediu salarial in acest sector ajungand la 2116 lei. Sectorul transporturilor aerian a fost si in luna februarie in top din punct de vedere al remuneratiei, salariul mediu net ajungand la 1623 lei, in scadere cu 11,6 procente comparativ cu luna precedenta.

La polul opus se situeaza salariatii din industria prelucrarii lemnului, care sunt cei mai slab platiti angajati din economia romaneasca, cu 473 lei (+4,2%) castig mediu net. Salariatii din industria textila castiga in medie 506 lei, iar cei din industria masinilor aparatelor electrice castiga 519 lei (-0,2%).

Potrivit INS, efectivul salariatilor a fost in luna februarie de 4,56 milioane de persoane, in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 9,5 mii persoane mai mare decat in luna ianuarie 2006. Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile sezoniere constructii si hoteluri si restaurante. in activitatile de agricultura, industria prelucratoare si transporturi terestre, numarul de salariati a scazut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri