Oamenii de afaceri apartinand IMM-urilor si cetatenii cu studii medii si superioare considera ca economia romaneasca este nepregatita economic in vederea integrarii in UE
Potrivit unui sondaj Gallup, Romania nu este pregatatita din punct de vedere economic pentru aderarea la Uniunea Europeana. Peste 75 % dintre subiectii supusi acestui sondaj din ambele categorii, apreciaza ca Romania este nepregatita economic pentru a face parte din UE.

In opinia celor chestionati prin aderarea la UE calitatea produselor romanesti va creste dar vor creste totodata si taxele si impozitele. 68% din oamenii de afaceri supusi acestui chestionar se asteapta ca aderarea la UE sa aiba un impact negativ asupra IMM-urilor. Piata de desfacere va fi mai mare, ca creste numarul comenzilor dar in acelasi timp va creste si concurenta. Nepregatiti fiind pentru a concura cu produsele din UE oamenii de afaceri romani considera ca unitatile lor economice vor da faliment in marea lor majoritate.

Cei intervievati mai considera ca in Romania exista incredere mai scazuta in intreprinderile cu capital privat romanesc fata de intreprinderile cu capital strain. 66% din repondenti apreciaza ca in prezent, capitalul autohton nu este suficient de bine reprezentat in economia din Romania.

Economia merge prost

34% din subiecti afirma ca economia merge mai prost, comparativ cu 27% care afirma ca ea merge mai bine, 42% din totalul oamenilor de afaceri intervievati sustin ca sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de starea economica tarii, fata de 20% care sustin ca sunt multumiti.

In opinia a 80% din subiecti intervievati, coruptia, somajul, nivelul taxelor si impozitelor, pretul utilitatilor publice sunt cele mai importante probleme economice cu care se confrunta in prezent Romania.

Cele mai importante probleme economice cu care se confrunta in schimb agentii economici sunt nivelul taxelor si impozitelor sustin 86% din subiecti, pretul utilitatilor publice - 81% din subiecti, iar concurenta - 68%, in timp ce coruptia 64% considera ca este un factor nociv.

* Cercetarea s-a efectuat pe un esantion de 500 de oameni de afaceri apartinand IMM-urilor si 400 de cetateni cu studii medii si superioare din mediul urban. Gallup Romania a realizat sondajul la solicitarea Uniunii Nationale a Patronatului Roman, tema acestuia fiind mediul socio-economic din Romania in perspectiva integrarii in UE
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri