Trezoreria statului va propune institutiilor internationale care deruleaza proiecte in Romania sa lanseze pe piata interna emisiuni de obligatiuni in lei, a declarat recent, citat de Mediafax, Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Oficialul a mai aratat ca Trezoreria si-a asumat rolul de formator de piata pentru plasamentele pe termen lung, dar considera necesara si prezenta altor emitenti cu forta financiara insemnata. Potrivit secretarului de stat, emisiunile de obligatiuni din partea institutiilor internationale cu prezenta pe piata romaneasca, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI), ar reprezenta o alternativa complementara pentru curba de randament creata de instrumentele vandute in prezent de Ministerul de Finante.

Neacsu sustine ca aparitia unor astfel de jucatori va reprezenta baza pentru constituirea unei piete private a instrumentelor cu venit fix pe termen lung si va ajuta si la formarea unor investitori de profil.
Totodata, instrumentele de plasament alternative titlurilor suverane vor permite Trezoreriei sa mareasca perioada de scadenta a emisiunilor de stat.
Ultimele licitatii organizate de Trezorerie au adus si noi reduceri ale randamentului oferit de stat. Astfel, Finantele au reusit sa vanda obligatiuni cu scadenta la cinci ani, la o dobanda de 6,5%, cu 1,4 puncte procentuale mai jos decat la emisiunea precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri