Fara majorarea ratelor dobanzilor, cresterea preturilor din strainatate se va transmite si la noi
Banca Centrala a decis mentinerea dobanzii de politica monetara, in ciuda asteptarilor de crestere a inflatiei. In acest context, inflatia romaneasca poate suporta efectele inflatiei externe, concretizate in majorarea preturilor la produsele de import.

Majoritatea analistilor financiari considera drept greseala decizia bancii centrale de a-si acorda un respiro in lupta sa contra inflatiei. Chiar daca exista voci care sustin ca BNR nu a avut inca vreme sa contabilizeze efectele masurilor luate in luna februarie - majorarea dobanzii la 8,5% si cresterea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale cu cinci procente - aceleasi voci atrag atentia asupra riscurilor pe care le implica pasivitatea bancii centrale din luna martie.

Radu Craciun, analist-sef ABN Amro Bank, califica decizia BNR ca fiind sub influenta dobanzii relativ scazute inregistrate in luna februarie, de 0,2%. Cu toate acestea, inflatia an la an este foarte mare, de 8,49%, spune Craciun. In acest timp, dobanzile practicate de banci, si chiar de BNR, ofera in continuare un randament real negative sau zero, in cazul BNR. Este clar atunci ca teama bancii centrale fata de fluxurile speculative nu mai trebuie sa fie la fel de mare ca in 2005. Cu atat mai mult cu cat pe pietele externe dobanzile se afla intr-un ritm accelerat de crestere.

Dobanzile din zona euro, la francul elvetian si chiar yennul japonez, ca sa nu mai vorbim de dolarul american, au inceput sa creasca de anul trecut, pe fondul depasirii expectatiilor de inflatie la nivel mondial. In momentul in care s-a observat tendinta inflatiei la nivel mondial, de a depasi nivelul prognozat initial, toate statele implicate au decis majorarea ratelor dobanzilor. BNR, in ciuda asteptarilor inflationiste din acest an, legate de cresterea preturilor administrate si nu numai, mentine neschimbata rata dobanzii, apreciaza Florin Catu. Trebuie precizat ca media inflatiei in astfel de tari este de 2,28%, in timp ce in Romania ea este de 8,5%.

In conditiile in care aprecierea leului nu este foarte puternica (BNR asteapta o inflatie de 3,45% in 2006) pentru a contracara efectele inflatiei majorate la nivel mondial, s-ar putea sa importam inflatie, precizeaza Catu.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23382&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri