Prin programul LPIS se identifica suprafata de teren agricol utilizata de catre o ferma pentru obtinerea produselor agricole.
„Romania urmeaza a primi din 2007, de la Uniunea Europeana, subventii in valoare de un miliard de euro. Iar o componenta importanta in primirea banilor o reprezinta programul LPIS, adica sistemul de identificare a parcelelor agricole“, ne explica in citeva cuvinte importanta acestui program directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Mihai Busuioc.

Potrivit dlui Busuioc, pina in prezent s-au realizat ortofotoplanuri pe aproape 70% din suprafata tarii, urmind ca in curind sa fie puse la dispozitia Ministerului Agiculturii restul de 30%.

„Proiectul LPIS a inceput anul trecut si se deruleaza potrivit graficului convenit. E drept, sint mici intirzieri, dar acestea sint pe undeva justificate, dat fiind faptul ca nu se pot realiza zboruri pentru realizarea fotogramelor decit daca sint doar 3% nori pe cer. Iar anul 2005, asa cum deja il stim, a fost unul destul de ploios“, mai adauga directorul general ANCPI.

Proiect de 7,5 milioane de dolari

„Intreaga valoare a proiectului LPIS, din punctul de vedere al realizarii ortofotoplanurilor, este de 7,5 milioane de dolari, dintre care 5 milioane de dolari reprezinta banii dati de ANCPI, iar restul vin de la Banca Mondiala.

De fapt, specialistii Bancii Mondiale erau sceptici cu privire la realizarea acestui program intr-un timp asa de scurt. Mai ales ca ANCPI este o agentie care se autofinanteaza. Poate in viitor se va acorda mai multa importanta cadastrului in Romania. Este o activitate apreciata in UE, iar Romania trebuie sa faca acelasi lucru“, adauga Mihai Busuioc.

In plus, realizarea ortofotoplanurilor va continua sa aduca in continuare bani la ANCPI. Din luna septembrie 2006 se vor putea cumpara astfel de planuri de la ANCPI prin Internet.

Identificarea parcelelor

Pentru a intra in posesia subventiei, producatorii agricoli romani trebuie sa se inscrie in Registrul Fermelor, respectiv in Registrul Animalelor. Pe baza suprafetei sau a numarului de animale declarate in aceste registre se primeste subventia de la Uniunea Europeana. In acest fel se poate estima pe baza fotogramelor care sint culturile din Romania, suprafetele cultivate, iar pe baza vegetatiei se poate estima chiar valoarea productiei. In plus, din 2008 UE isi va lansa propria constelatie de sateliti.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si