Detinatoare a presedentiei Comitetului mixt al CEFTA, Romania gazduieste lucrarile summitului Integrarea Europei prin dezvoltarea comertului liber in regiune. Creata cu scopul de a pregati tarile candidate pentru aderare la UE prin formarea unei zone de comert liber intre tarile asociate la UE, membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), CEFTA si-a definit obiectivele prin promovarea dezvoltarii relatiilor economice dintre statele membre, asigurarea conditiilor de concurenta loiala intre parti si contributia la dezvoltarea comertului mondial, prin inlaturarea barierelor din calea comertului.

In deschiderea summit-ului CEFTA de la Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa precizeze ca Romania este mai mult decat un vecin pentru tarile din Europa de Sud-Est, este un partener cu o viziune pentru dezvoltarea regiunii, pe care o poate pune in practica cu ajutorul tarilor din zona. Mesajul pe care il transmite Romania astazi este clar: in ciuda eforturilor pentru a ne conforma criteriilor de aderare la UE nu ne-am epuizat resursele, capacitatile si creativitatea. Putem sa ne angajam in proiecte ambitioase si sa ne aducem contributia la ele, a subliniat seful executivului. El a subliniat ca sprijinul tarii noastre pentru crearea unei zone de comert libere in regiune este o contributie clara la transformarea europeana a zonei si o dovada ca Romania poate fi un partener credibil si de incredere pentru UE.

Consider CEFTA o scoala unde tarile noastre invata regulile economiei de piata si se pregatesc pentru a fi membru UE. Membrii fondatori ai CEFTA au absolvit aceasta scoala aderand la UE in 2004, a adaugat primul-ministru. In opinia primului ministru, acest acord, in afara de dezvoltarea comertului, va ajuta statele din Europa de Sud-Est pentru a face fata regulilor si presiunilor de pe piata interna europeana. Scopul nostru azi este acela de a oferi o perspectiva noua, mai luminoasa pentru aceasta regiune, a conchis premierul.

Romania a propus extinderea CEFTA

Propunerea de a realiza un acord de liber schimb in sud-estul Europei prin largirea si modernizarea CEFTA a fost lansata de premierul Calin Popescu Tariceanu la reuniunea premierilor din sud-estul Europei, organizata in august 2005, la Salzburg, de cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel.

In noiembrie 2005, la Zagreb, prim-ministrii tarilor CEFTA au cazut de acord ca viitorul acestui acord economic consta in modernizarea si extinderea sa. Preocuparea pentru modernizarea si extinderea acestui acord a aparut in contextul extinderii UE si a apropierii de Uniune a statelor din Balcanii de Vest, constientizarea dezavantajelor unei piete fragmentate in zona, precedentul eficientei CEFTA in sprijinirea aderarii la UE a statelor din Europa Centrala. Efectele constituirii unei zone de comert liber in regiune vor viza in principal dinamizarea fluxurilor comerciale, diversificarea autoritatilor economice, ameliorarea conditiilor concurentiale pe piata pentru exportatorii din tarile semnatare, informarea unitara a operatorilor economici asupra conditiilor de comercializare a marfurilor pe pietele integrate zonei de comert liber.

Relatiile economice cu tarile membre

Romania a devenit membra CEFTA in 1997 iar in prezent detine presedintia Comitetului mixt al Acordului si este responsabila cu coordonarea actiunilor in vederea evidentierii masurilor de salvgardare la nivelul CEFTA. Acordul este o piata cu 34 de milioane de locuitori si cu o capacitate de export de 57 de miliarde de dolari, respectiv cu o capacitate de import de 67 de miliarde de dolari.

In anul 2005, comertul Romaniei cu tarile CEFTA a inregistrat un volum de 1.158,48 milioane euro, din care 780,38 milioane euro la exportul si 378,1 milioane euro la import, cu un excedent comercial total de 402,28 milioane euro. La produse agricole, fata de un deficit de 6,2 milioane euro in 2003, Romania a inregistrat in anul 2005 un excedent de 10,07 milioane euro. La produse industriale, excedentul in 2005 a fost de 392,21 milioane euro, raportul fiind de 2,2 euro la export pentru 1 euro importat. Exporturile romanesti destinate tarilor CEFTA in ultimul an s-au majorat cu 51,4 de procente, iar importurile cu doar 18,9 de procente. Pe total, cresterea a fost de 39 %.

In comertul bilateral cu tarile CEFTA cea mai mare pondere o detine Bulgaria, cu 78%, urmata de Croatia cu 32,3%. In 2005, fata de 2004, comertul Romaniei cu Bulgaria a crescut cu 40%. Balanta comerciala este favorabila Romaniei cu un excedent de 276,8 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri