Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 2,4%, un nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de februarie fiind de 0,42%, usor mai mica fata de estimarile analistilor, scrie Mediafax.
In luna martie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale marfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor cu 0,2%.

Dintre alimente de departe cea mai mare crestere a fost inregistrata la oua, de 27,1%, alte majorari fiind consemnate la legume (8,7%) si fructe (6,8%).

In ceea ce priveste marfurile nealimentare combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu 3%, preturile scazand insa la medicamente si energie termica.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) fata de aprilie 2010 - martie 2011, determinata pe baza IPC, este de 4,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,6%, se arata intr-un comunicat al INS.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) au apreciat, in cadrul unui sondaj intern, ca inflatia anuala va cobori dupa primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar pana la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Estimarile pentru rata anuala a inflatiei de la finele lunii martie variau intre 2,2% si 2,8%.

Analistii din AAFBR se asteptau ca rata anuala a inflatiei sa atinga 2,5% inca din luna februarie.

Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 2,59%, un nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de ianuarie fiind de 0,64%.

Banca Nationala a Romaniei a ridicat, in februarie, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri