De la jumatatea anului viitor, nu se va mai taxa cantitatea consumata, ci energia gazului. Factura nu va mai contine metri cubi, ci kilowati/ora.
Distrigaz Sud va modifica, incepind cu 1 iulie 2007, sistemul de tarifare a gazelor naturale, astfel incit consumatorii nu vor mai plati volumul consumat, exprimat in metri cubi, ci cantitatea de energie consumata, exprimata in kilowati/ora (kWh). De la 1 iulie vom tarifa energia. Este un sistem practicat in toata Europa si trebuie adoptat si in Romania, ca urmare a legii si a directivelor europene, a declarat Marc Hirt, director general adjunct al Distrigaz Sud, care a precizat ca si celalalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Nord, (aflat in proprietatea germanilor de la E.On Ruhrgas) va face acelasi lucru.

Puterea gazului: intre 9 si 11 kWh

Sistemul are la baza tot contorul volumetric al clientului, dar metrii cubi consumati vor fi transformati in kWh pe baza unui coeficient care tine de puterea calorica a gazului consumat. Pe acest sistem, clientul nu va mai plati cantitatea consumata, ci energia. Astfel, potrivit lui Hirt, se pleaca de la premisa ca fiecare metru cub de gaz consumat are o putere calorica de circa 10 kWh. Valoarea variaza in functie de cit de bun este gazul, intre 9 si 11 kWh. Aceasta valoare este ma-surata in mai multe puncte ale retelei de distributie, cu niste calorimetre, certificate de Biroul Roman pentru Metrologie Legala. Astfel, cei care ard un gaz mai prost vor plati, la aceeasi cantitate consumata, mai putin decit in prezent, iar cei care ard un gaz cu putere calorica mai mare vor plati mai mult, daca, bineinteles, vor avea acelasi consum volumetric. Clientii casnici nu trebuie astfel sa schimbe contorul de acasa, doar factura si modalitatea de calcul al pretului urmind sa se schimbe.

Sistem mai flexibil

Oficialii Distrigaz promit ca nici facturile nu vor mai fi emise la fel de prost ca pina acum. In prezent, toti consumatorii casnici sint cititi cam in aceeasi perioada a lunii, iar facturile se emit pentru toti in acelasi interval de timp, ceea ce duce la intirzieri mari in prelucrarea datelor. Sistemul functioneaza atit de greoi incit clientii ajung sa primeasca factura la 30 de zile de la momentul consemnarii consumului si chiar dupa data scadenta a platii pentru acel consum. Distrigaz Sud va lansa, incepind din mai, un nou sistem prin care citirea consumului si, respectiv, emiterea facturilor se fac pe tot parcursul luni, astfel ca sistemul va fi fluidizat: se vor emite facturi in toate zilele lunii. Dezavantajul este legat de prima factura calculata pe baza noului sistem: este posibil ca intervalul de timp dintre aceasta si precedenta sa fie mai redus si, practic, in prima luna, clientul sa plateasca doua facturi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri