Constructiile sunt un sector care a pierdut controlul luptei in urma loviturilor primite din partea crizei, iar efectele se vad in continuare la nivelul angajarilor. In Romania, gradul de ocupare al fortei de munca in constructii continua sa scada si inca intr-un ritm accelerat, fiind printre putinele tari din Europa in care nu au aparut semne de stabilizare.
Potrivit unor statistici Eurostat, ocuparea in sectorul constructiilor din Romania a scazut accelerat, de la minus 2% in 2008 la minus 10% in 2011.

Dupa cum se remarca in tabelul de mai jos, in industrie angajarile au crescut usor anul trecut, cu 1,1%, in timp ce in comert si servicii scaderile au continuat, dar nu au fost la fel de agresive ca in constructii.

La nivelul Uniunii Europene, scaderea nivelui de ocupare al fortei de munca in constructii a continuat sa scada si anul trecut, dar cu un ritm mai redus fata de 2010.

Ce arata aceste cifre?

Potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, cifrele de "employment" (grad de ocupare al fortei de munca - n.r.) si declinul accelerat al acestora sunt oarecum firesti, avand in vedere ca sectorul constructiilor a fost unul dintre cele mai afectate pe timpul crizei.

"O corectie a unei bule speculative se face pe o perioada mai mare de timp. Daca ne uitam la sectorul constructiilor vedem ca acesta inca sufera si observam acest lucru si din statisticile cu privire la autorizatiile de constructii", a explicat Dumitru.



Graficul de mai sus releva un trend in continuare descendent in ceea ce priveste autorizatiile de construiere pentru cladiri rezidentiale, in contextul in care maximele inregistrare in fiecare an in perioada verii sunt din ce in ce mai mici, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Economistul sef al Raiffeisen Bank mentioneaza ca va exista un decalaj intre revenirea activitatii unui sector si cresterea gradului de ocupare al fortei de munca.

Este normal ca intai sa creasca volumul de activitate si apoi sa urce nivelul de ocupare, pentru ca orice companie nu va incepe sa faca angajari decat dupa ce va fi convinsa ca s-a concretizat o tendinta de revenire in acel sector.

"In constructii, putem spune in cel mai fericit caz ca lucrurile s-au stabilizat, dar nu putem discuta de o revenire. In afara unor lucrari publice legate de infrastructura, sectorul rezidential sufera in continuare, nefiind prea multe proiecte noi. Nu vedem o efervescenta in zona de proiecte rezidentiale", a subliniat Dumitru.

De asemenea, dupa cum se observa in graficul de mai jos, preluat de pe Eurostat, ocuparea in constructii la nivelul UE a fost in picaj odata cu inceperea crizei financiare si nu sunt semne ca ar putea sa se stabilizeze in urmatoara perioada.



In schimb, ocuparea in industrie la nivelul Uniunii Europene a atins un minim, pentru ca apoi sa revina usor in 2011.

In 2009 si 2010, fiecare stat membru UE a inregistrat o scadere a ocuparii in industrie. Cele mai mari scaderi au fost consemnate in 2009, acestea fiind de pese 10% in tarile baltice, Cehia, Spania, Ungaria, Romania, Slovacia si Suedia.

Totusi, in 2011 doar 11 state mai inregistrau scaderi ale ocuparii in industrie, in timp ce in 12 tari angajarile in acest sector au crescut.

"In Romania, industria a fost principalul factor care a sustinut cresterea economica anul trecut. Ca urmare, este fireasca cresterea angajarilor in industrie, odata cu revenirea activitatii", a mai spus Ionut Dumitru.

Surse date: Eurostat, INS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri