Cresterea numarului firmelor mici si mijlocii este principala cale prin care sectorul sa aiba un rol mai important in economie, ulterior fiind necesare un cadru legislativ simplu, predictibil si transparent si programe guvernamentale, a declarat Andreea Paul, ambasador al IMM-urilor, informeaza Mediafax.
"Sectorul IMM contribuie cu 54% la cifra de afaceri generata de mediul privat, 28% din export, 66% din locurile de munca, precum si 50% din valoarea adaugata creata. Nu vad alta cale prin care aceste procente sa creasca decat prin majorarea bazei antreprenoriale; in Romania sunt 24 firme la 1.000 de locuitori, iar in UE media este 42 firme la 1.000 de locuitori. Nu este usor sa incepi un business in Romania, suntem o economie tanara, este nevoie de educatie antreprenoriala, de respectul societatii fata de antreprenorii corecti si responsabili", a spus Paul la conferinta Mediafax Talks about SMEs.

Ulterior, Paul - consilier al premierului Mihai Razvan Ungureanu - vede necesar un cadru legislativ simplu, predictibil si transparent, la care se adauga programele se sustinere din partea Guvernului.

Antreprenorii prezenti la conferinta au reclamat dificultatile cu care se confrunta in relatia cu institutiile statului, in special cu Ministerul Finantelor Publice.

"Antreprenorii au nevoie in primul rand de respect din partea autoritatilor. In momenul in care faci o tranzactie esti considerat infractor. Situatia este mult mai grava in ultimele doua luni, de cand s-a impus din partea Guvernului un anumit grad de colectare la buget. Cele mai mari probleme sunt din cauza colectarii TVA la facturare, iar cei mai afectati sunt cei care declara TVA. Colectarea slaba este din cauza nedeclararii TVA de toata lumea. Majoritatea partenerilor mei ma intreaba daca vreau factura cand facem anumite tranzactii", a declarat un antreprenor.

Un altul intreprinzator, din domeniul consultantei pentru banci, apreciaza ca majoritatea bancilor s-au trezit dupa de 20 de ani cu o gramada de firme falimentare cu care nu stiu ce sa faca.

"75% din firme falimentare sunt falimentate de stat, prin Ministrul Finantelor, pentru ca blocheza conturile pentru prima depasire a termenelor de plata, in conditiile in care firmele asteapta cu lunile recuperarea TVA. Antreprenoriatul este un fel de sport extrem. Daca mergi la administratiile financiare, functionarii habar n-au despre ce este vorba, te umilesc sa stai la cozi, iti cer azi o hartie, maine alta", a spus el.

In replica, Andreea Paul a spus ca niciodata statul nu falimenteaza o firma, ci piata o face, amintind totodata ca "natalitatea" firmelor a fost pozitiva in ultimii ani, cu o singura exceptie, in 2010. Mai mult, in 2011 s-au infiintat de doua ori mai multe firme decat s-au desfiintat. Ea a adaugat ca nu se justifica atitudinea antreprenorului fata de functionarii de la Finante.

In acelasi timp, Paul a spus ca in luna mai va organiza o dezbatere cu privire la incasarea TVA, in urma careia sa fie stabilita cea mai buna modalitatea de plata a TVA de catre firme, subliniind ca este de acord cu problema legata de colectarea TVA la facturare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri