In luna februarie au fost depuse 170 de proiecte, in valoare de 34 milioane de euro.
       
Potrivit APDRP, investitiile in exploatatiile agricole (Masura 3.1) au atras un numar de 136 de proiecte in valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Dintre acestea, achizitia de masini agricole reprezinta un domeniu foarte solicitat (100 de proiecte), acest lucru fiind explicabil deoarece intocmirea unui dosar pentru achizitii de utilaje agricole este mai rapida si nu necesita studiu de fezabilitate, scrie Rompres.
       
Turismul rural a prezentat si pentru luna martie un interes crescut pentru solicitantii de fonduri Sapard, in contextul in care alocarea financiara acordata acestui secor este pe cale de a fi epuizata. Centrele Regionale de Plati au primit 50 de proiecte care se axeaza pe acest tip de investitii, valoarea tuturor acestor proiecte depasind 4,5 milioane de euro. in total pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural (Masura 3.4) au fost depuse 100 de proiecte pentru toate activitatile eligibile.
       
Nu in ultimul rand, investitiile privind industria agroalimentara (Masura 1.1) au atras fonduri in valoare de aproape 29 milioane de euro prin cele 35 de proiecte depuse. si in acest caz, sectorul de prelucrare a carnii a ramas cel mai atractiv, cu 11 proiecte, fiind urmat de cel al prelucrarii a laptelui, dar si de cel al prelucrarii legumelor si fructelor, cu cate noua proiecte.
       
Potentialii beneficiari din regiunea sud-est (Constanta) au depus cele mai multe cereri de finantare, pentru 47 de proiecte, in timp ce din regiunea nord est (Iasi) au fost solicitate fonduri SAPARD pentru 43 de proiecte. De asemenea, trebuie mentionat ca cele mai multe fonduri SAPARD au fost cerute de potentialii beneficiari din regiunea sud Muntenia (Targoviste), mai exact 11 milioane de euro, reprezentand 22 la suta din totalul fondurilor solicitate.
       
Cresterea ritmului depunerilor proiectelor in cadrul Programului Sapard din ultima vreme confirma directia pozitiva de accelerare a absorbtiei in ultimul an de implementare. Acest lucru a fost direct influentat de actiunile de promovare realizate la nivelul fiecarei localitati in parte, direct catre potentiali beneficiari, dar si de aplicarea Programului "FERMIERUL".
       
Agentia Sapard s-a transformat din 27 februarie in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, iar cele opt Birouri Regionale de Implementare a Programului SAPARD in 8 Centre Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. De asemenea, s-au infiintat si 42 de Oficii Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.