Romania va continua relatia cu FMI si UE, intrucat are putine alternative in cadrul pactului fiscal european, iar liderii USL par sa fie in favoarea continuarii acordului potrivit analistilor Erste, care nu se asteapta la o crestere semnificativa a costurilor de imprumut ale statului.
FMI a anuntat amanarea evaluarii acordului de imprumut, discutiile urmand sa continue la nivel tehnic.

Caderea Guvernului nu va avea implicatii negative asupra ratingului, atat timp cat continua consolidarea fiscala, chiar daca intr-un ritm mai lent, afirma analistii Erste.

Analistul Moody’s Atsi Sheth a declarat pentru Mediafax ca perspectiva stabila a ratingului Romaniei include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de mentinere a sprijinului din partea FMI si UE.

Totodata, rezervele valutare semnificative ale BNR (de 35 de miliarde de euro, acoperind noua luni de importuri), ar putea fi crescute, daca banca centrala trage bani din acordul preventiv cu FMI, noteaza analistii grupului, care spun ca este posibila o crestere foarte usoara pe termen scurt a costurilor de imprumut ale statului.

"Rezerva de lichiditate a Ministerului de Finante este estimata la 3-6 luni, asa ca ne-am astepta doar la crestere redusa a randamentelor Guvernului pe termen scurt", se arata in nota Erste.

Erste isi mentine estimarea de deficit bugetar pentru anul acesta, la 3,4%. Principalele provocari pentru deficitul bugetar din acest an sunt sunt o posibila crestere a salariilor din sectorul public si nivelul de anul trecut al deficitului bugetar, care potrivit Eurostat s-a ridicat la 5,2%, peste tinta stabilita cu UE.

Aceste elemente fac foarte dificila atingerea obiectivului de deficit bugetar de 3% intr-un an cu alegeri, considera analistii bancii.
Parlamentul a adoptat vineri o motiune de cenzura a opozitiei, cu 235 de voturi "pentru", Guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu fiind demis.

Romania a semnat la inceputul lunii martie, alaturi de alte 24 de state UE, fara Marea Britanie si Cehia, Tratatul de guvernanta fiscala UE, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri