Romania se situeaza sub media Uniunii Europene in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii /IMM/, a declarat luni seful Departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare si fonduri structurale din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, Giorgio Ficcarelli, la un seminar pe tema IMM-urilor.
In UE-15 sunt inregistrate 52 IMM-uri la mia de locuitori, in timp ce in Romania acest indicator este de numai 14 IMM-uri / 1.000 locuitori, a precizat Ficcarelli.

De asemenea, in Romania se inregistreaza o rata scazuta de infiintare a noilor firme, a spus oficialul european, care a adaugat ca este nevoie de mai multi intreprinzatori care sa isi asume riscul infiintarii de noi firme si sa utilizeze oportunitatile pietei, transmite Rompres.

25 mil. de IMM-uri in UE

Ficcarelli a aratat ca la nivelul UE sunt 25 de milioane de IMM-uri in care lucreaza peste 100 de milioane de persoane. Totodata, IMM-urile detin peste doua treimi din totalul locurilor de munca din sectorul privat.

Sectorul IMM-urilor reprezinta un puternic element constitutiv al caracterului UE, iar societatea europeana crede intr-un sector puternic al IMM-urilor, nu doar datorita avantajelor economice de a avea mai multe unitati de productie care sa reactioneze rapid pe o piata foarte dinamica, capabile sa introduca noi tehnologii si sa personalizeze produsele si serviciile, dar si datorita faptului ca sunt o garantie a democratiei, a apreciat reprezentantul Delegatiei Comisiei Europene, adaugand ca "acolo unde IMM-urile sunt puternice, societatea are o garantie a democratiei si a viitorului".

Ficcarelli a subliniat ca actiunile intreprinse in comun cu Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Economiei si Comertului si Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie sa promoveze trei aspecte cheie - accesul la informatie, accesul la servicii si accesul la finantare si ca aceste actiuni trebuie sa se concentreze tot mai mult la nivel local.

Acesta a mai apreciat ca dupa aderare vor fi multe provocari si oportunitati, dar oportunitatile vor fi mai mari decat provocarile si ca sumele pe care le vor avea la dispozitie IMM-urile vor fi de sute de ori mai mari decat fondurile de 43 milioane de euro, pentru competitivitatea IMM-urilor, alocate printr-un program PHARE pe perioada 2004-2006

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri