Instabilitatea politica din ultimele zile isi arata primele efecte si in economie, sensibila si vulnerabila la astfel de situatii. Cursul de schimb a reactionat primul la caderea guvernului si a continuat sa atinga maxime istorice in fiecare zi. BNR si-a intrerupt ciclul de reducere a politicilor monetare, pe fondul situatiei politice. Nici Bursa nu pare a fi indiferenta la contextul actual din tara. Ce urmeaza?
Leul s-a depreciat abrupt in ultimele zile, dupa caderea Guvernului Ungureanu, jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv. Cotatiile au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni

Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,4168 lei/euro, in crestere cu aproape 2 bani fata de sedinta de luni, marcand astfel un nou maxim istoric.

Ieri, in jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4200 - 4,4215 lei, peste nivelul de la inchiderea sesiunii de luni, de 4,4145 - 4,4180 lei.

La inceputul sedintei, cursul a atins un maxim de 4,4314 lei/euro, dupa care rata de schimb a inceput sa scada, ca urmare a vanzarilor de euro realizate indirect de BNR, spun dealerii.

Marti, 1 mai, a fost zi nebancara in Romania, insa jucatorii internationali au tranzactionat euro in raport cu leul pana la un maxim de 4,4675 unitati, spun dealerii.

Cresterea cursului de schimb pare o reactie de mica amploare la evolutiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel sa reflecte si o modificare a fundamentelor macroeconomice, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca miercuri cotatiile s-au stabilizat singure.

In timpul crizei, primul maxim istoric atins de curs a fost in toamna anului 2008, in momentul atacului speculativ asupra leului, de care este acuzat chiar unul dintre ministri propusi, Lucian Isar. Un alt maxim a fost atins la inceputul lui 2009, cand Romania a intrat in recesiune, dupa 9 ani de crestere economica. Cel mai recent maxim, inaintea celui de ieri, a fost in vara anului 2010, cand Guvernul a decis majorarea TVA cu 24% si scaderea salariilor cu 25%.


BNR opreste ciclul taierilor de dobanda


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a oprit seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, mentinand rata de politica monetara la 5,25% pe an, in linie cu estimarile analistilor.

Totodata, conducerea BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 15% si 20%.

Inainte de caderea Guvernului Ungureanu, analistii anticipau ca banca centrala va continua seria de reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, inceputa in luna noiembrie a anului trecut.

Odata cu trecerea motiunii de cenzura si anuntul privind formarea guvernului de catre USL, sub conducerea lui Victor Ponta, majoritatea analistilor si-au schimbat prognozele si au mizat pe o decizie mai precauta a BNR, cel putin pana la instalarea viitorului cabinet.

O pozitie cheie in structura guvernamentala schitata de Victor Ponta o va ocupa prim-viceguvernatorul BNR, Florin Gerogescu, acesta urmand sa preia atat Ministerul Finantelor, cat si functia de vicepremier.

Asteptarile analistilor s-au modificat mai ales dupa ce s-au vazut presiunile puternice manifestate pe piata valutara imediat dupa anuntul privind caderea Guvernului Ungureanu. Cotatiile au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro

Isarescu a explicat ca banca centrala a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evolutii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar.


Aparent imuna, Bursa ar putea fi afectata de instabilitate


Brokerii si traderii din piata romaneasca de capital considera ca anuntul privind demiterea actualului Guvern al Romaniei nu va avea un efect de durata asupra Bursei de la Bucuresti.

Totusi, pe plan intern, numeroase evenimente au sanse sa miste intr-un fel sau altul piata pe termen scurt. Schimbarea Guvernului, caderea leului, dar si apropierea sezonului rezultatelor financiare pe T1 2012 sunt primele pe lista. De asemenea, in luna mai pe BVB se va incheia si perioada in care actiunile sunt purtatoare de dividend, astfel ca o parte din titluri ar putea sa inregistreze corectii de moment. Ce va conta pentru Bursa in luna mai?

Imediat dupa anuntul caderii Guvernului Ungureanu, Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeana si Bancii Mondiale a anuntat va intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele macroeconomice, urmand sa mai stea in tara cel putin cateva zile.

"Vor continua discutiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discutii legate de tintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenta tehnica, iar acestea pot fi continuate, fara a se mai negocia nimic", a declarat, potrivit Mediafax, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri