Bugetul general consolidat a inregistrat deficit si in luna aprilie, desi veniturile au avut o crestere lunara record, pe fondul unor cheltuieli mai ridicate pe subventii in agricultura si platilor realizate de autoritatile locale pentru acoperirea facturilor din investitii si bunuri si servicii.
Potrivit unor surse oficiale, negocierile cu FMI pleaca de la un deficit de peste 0,8% din PIB dupa patru luni, ceea ce inseamna ca in aprilie executia bugetara a inchis cu un sold negativ in jur de 0,25% din PIB.

Intelegerile actuale cu FMI si Comisia Europeana prevad pentru intregul an un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe cash si de maxim 3% dupa metodologia ESA, potrivit Mediafax.

Autoritatile locale au inregistrat un excedent semnificativ in primele trei luni, mai ales ca la finele lunii martie au intrat toate sumele aferente impozitelor pe proprietate, dar din aprilie au realizat cheltuieli mult mai mari pentru achitarea facturilor restante, in principal din categoria investitiilor, dar si de pe capitolul bunuri si servicii.

In aceste conditii, bugetul autoritatilor localele a inchis luna aprilie pe deficit.

La bugetul de stat, cresteri de cheltuieli s-au inregistrat la subventii, dar si la investitii.

Potrivit unor surse oficiale, executia bugetara este in parametri conveniti cu FMI si CE, intrucat cheltuielile mai ridicate din aprilie au fost directionate catre plati sezoniere si achitare de facturi restante, care in alti ani s-ar fi reflectat in buget cu intarziere.

Cel mai important indicator in negocieri il reprezinta veniturile bugetare, care au urcat aprilie la maximul lunar din acest an, atat in termeni nominali, cat si relativi, in comparatie cu incasarile din perioada similara a anului trecut.

In aceeasi luna au fost suportate de la buget plati pentru mai multe programe UE, bani care vor reveni pe partea de venituri in urmatoarele luni.

Guvernul a decis la inceputul lunii aprilie sa scoata din Trezorerie suma de 750 milioane lei pentru a acoperi si in al doilea trimestru platile aferente proiectelor din Programul Operational Regional (POR), la care s-au adaugat in a doua parte a lunii 500 milioane lei pentru platile aferente proiectelor din Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice".

Ministrul interimar al Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat recent ca statul are rezerve suficiente pentru majorarea salariilor, rezerve care se gasesc in contul Trezoreriei statului, atat in lei, cat si in valuta.

El a precizat ca in conturile Ministerului de Finante sunt 5 miliarde de euro si 7 miliarde de lei. Totodata, Drgoi a spus ca sunt indeplinite toate preconditiile pentru atragerea a inca un miliard de euro care sa completeze acest buffer de finantare de la Banca Mondiala.

Practic, Trezoreria are la dispozitie sume mult mai mari decat deficitul bugetar din acest an, ceea ce inseamna ca si in cazul unei reactii negative a pietelor internationale la decizia de crestere a salariilor, Romania nu va avea o problema de finantare.

Dragoi a mentionat joi ca suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei, mentionand ca prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.

Ministerul Finantelor a imprumutat de la inceputul anului 31 miliarde lei (7,1 miliarde euro) pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri