Economia a intrat in recesiune tehnica, intrucat datele pe primul trimestru privind PIB vor indica a doua scadere succesiva fata de trimestrul anterior, anticipeaza analistii economici, ale caror estimari plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%

[UPDATE] PRACTIC am revenit in RECESIUNE. Putea sa fie mai rau!Opiniile analistilor converg spre o scadere a PIB ajustat sezonier in primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimarile fiind de -0,2 -0,3%.

Institutul National de Statistica (INS) va publica in aceasta dimineata primele date privind evolutia PIB in primul trimestru al anului, denumite date estimate (semnal). wall-street.ro va publica la ora 10 fix primele date furnizate de catre INS.
Intrucat si in trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.

In acelasi timp, insa, analisti vad un PIB in urcare fata de trimestrul I de anul trecut, estimarile variind intre 1 si 1,4%.

"Cresterea prognozata de noi pe T1 este 1,4% fata de T1 2011. Pe date ajustate sezonier, anticipam o contractie mai mica de 0,3% a PIB in T1 2012 fata de T4 2011. Daca excludem din calcul agricultura, dinamica PIB in T1 2012 fata de T4 2011 ar putea fi pozitiva. In T1 2012, productia industriala a fost mai slaba decat am anticipat din cauza vremii nefavorabile din februarie si a cererii mai slabe din zona euro. Grupul UniCredit anticipa stagnarea economiei zonei euro in T1 2012. Cererea interna a fost motorul cresterii economice in T1 2012, vanzarile cu amanuntul peste asteptari compensand contributia negativa a industriei. In acelasi timp, investitiile in infrastructura au ajutat sectorul constructiilor sa creasca, in ciuda scaderii activititatii in constructiile de cladiri", a declarat, potrivit Mediafax, economistul-sef al UniCredit Tiriac, Dan Bucsa.

Economistul RBS Romania, Catalina Molnar, a explicat ca datele publicate pana in prezent de Institutul National de Statistica pentru diverse sectoare par sa confirme asteptarile de reducere a PIB trimestrial, observandu-se o evolutie negativa a industriei (trimestru la trimestru), o puternica scadere a lucrarilor de constructii, a serviciilor prestate populatiei, a vanzarilor si serviciilor auto si doar o usoara crestere a vanzarilor cu amanuntul.

"In termeni anuali, insa, ne asteptam la o crestere de circa 1%, in scadere de la 1,9% in T4 2011, ca urmare a deteriorarii activitatii economice pe toate sectoarele. Conditiile meteo extreme, precum si deteriorarea cererii externe au fost principalii factori negativi", a adaugat Molnar.

Intrarea in recesiune tehnica este anticipata si de analistii BCR, a caror estimare pentru PIB-ul din primul trimestru este de -0.2% (date ajustate sezonier) si +1.3% anualizat.

"Consumul gospodariilor populatiei a avut, cel mai probabil, o contributie pozitiva la cresterea economica, in timp ce industria a fost afectata de comprimarea cererii externe", argumenteaza Florin Eugen Sinca, analist BCR.

Analistii Raiffeisen Bank si ING Bank opineaza, de asemenea, ca economia va intra in recesiune tehnica, avand o estimare pentru PIB de -0.3% fata de T4 2011. Raiffeisen vede un avans fata de primul trimestru din 2011 de 0,8%, in timp ce ING anticipeaza o crestere de 1,4%.
"Estimarile noastre pentru evolutia activitatii economice in primul trimestru plaseaza cresterea economica la 1.3% in termeni anuali. Datele macroeconomice disponibile arata o dinamica negativa a exporturilor in primul trimestru al anului, precum si o incetinire a productiei industriale. Performanta slaba a principalelor motoare economice poate fi interpretata si in context sezonier, tinand cont de iarna dificila", a mai comentat Georgiana Constantinescu, analist Credit Europe Bank.

Pe ansamblul anului, analistii mizeaza in majoritate pe un avans al PIB in jur de 1%, cu 0,5 puncte procentuale mai jos decat prognoza Fondului Monetar International, de 1,5%, si cu 0,7 puncte sub nivelul estimat de Comisia Nationala de Prognoza, 1,7%.

"Exporturile au fost deja afectate de evolutia din zona euro, iar in contextul local de deleveraging, creditarea nu avanseaza, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea bancilor. Este adevarat ca nici cererea nu e favorizanta pentru creditare. Singura varianta prin care speram la o crestere mai sustenabila era de la absorbtia fondurilor UE, care s-a transformat intr-o marota pe care totata lumea o doreste, dar nu prea se intampla. Progresele sunt mult mai slabe decat ne asteptam", spune Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

El crede ca Romania are o economie relativ stabilizata, in care echilibrele macro sunt sub control, chiar daca deficitul de cont curent este peste nivelul din regiune, dar o economie care nu are resurse de crestere.

"Economia nu are combustibil de crestere. Iar acest combustibil este dificil de gasit daca fluxurile de capital nu mai sunt ce erau odata. Nici nu cred ca o sa fie mult mai mari prea curand. Trebuie sa gasim resursele unde sunt, adica fonduri UE, in primul rand. Fara bani europeni trebuie sa ne uitam la sub 2% crestere economica de aici in colo", a adaugat Dumitru.

Raiffeisen estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0,5%, la doar o treime din cat anticipeaza FMI.

"Deocamdata, prognoza noastra prevede o accelerare a cresterii PIB in T2 2012 fata de T1 2012, dar prognoza ar putea fi modificata dupa ce grupul UniCredit va reduce asteptarile de crestere economica pentru zona euro. De la inceputul anului pana acum, cererea externa a franat activitatea economica din Romania. Cresterea cererii interne va fi sprijinita de majorarea salariilor bugetarilor, dar insuficient pentru a compensa o eventuala recesiune in UE", a completat Dan Bucsa.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri