Economia s-a contractat usor in trimestrul I din acest an, cu 0,1% in termeni reali, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce arata intrarea in recesiune tehnica, releva datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Economia a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere, definitie a recesiunii tehnice. Datele macroeconomice nu sunt, totusi, atat de negre precum par la prima vedere. "Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier", arata comunicatul INS.Economia romaneasca revine astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011. Intamplarea face ca, in urma cu un an si doua zile (13 mai 2011), Institutul National de Statistica anunta iesirea tehnica din recesiune dupa ce Produsul Intern Brut urca in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni din 2010.

Potrivit unui sondaj wall-street.ro, majoritatea analistilor anticipau o contractie economica modesta in primul trimestru, de pana la 0,5% (56%), in timp ce 24% dintre respondenti cred ca scaderea PIB ar putea fi cuprinsa intre -1% si -0,5%.

In schimb, 12% dintre analisti sunt mai pesimisti si pariaza pe o scadere economica in T1, comparativ cu T4, cuprinsa intre -2% si -1%. Doar 8% vad o crestere economica, limitata la 1%.




Este de remarcat ca estimarile de crestere economica pentru acest an au cunoscut un adevarat picaj, de la o cifra de crestere a PIB de 4%, vehiculata la inceputul lui 2011, pana la un avans economic modest, de putin peste 1%.

Comisia Europeana (CE) se asteapta la o crestere economica a Romaniei de 1,4% in acest an, potivit prognozei economice de primavara a UE, mai redusa fata de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut.

"Exporturile au fost deja afectate de evolutia din zona euro, iar in contextul local de deleveraging, creditarea nu avanseaza, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea bancilor. Este adevarat ca nici cererea nu e favorizanta pentru creditare. Singura varianta prin care speram la o crestere mai sustenabila era de la absorbtia fondurilor UE, care s-a transformat intr-o marota pe care totata lumea o doreste, dar nu prea se intampla. Progresele sunt mult mai slabe decat ne asteptam", spune Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

De asemenea, o iesire a Greciei din zona euro poate sa puna o presiune puternica pe ritmul de crestere al economiei romanesti si sa fie amenintata chiar si aceasta cifra modesta de 1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri