Reglementarea nu rezolva problemele pietelor financiare, intrucat participantii trebuie responsabilizati, iar cea mai usoara solutie in acest sens este “sa omori” bancile centrale, pentru ca bancile vor stii atunci ca nu mai este nimeni in spatele lor care sa le acorde un bailout, a declarat economistul Jorg Guido Hulsmann (foto dreapta), in cadrul unei conferinte organizate de Institutul Mises la Bucuresti.
Hulsmann este Senior Fellow al Institutului Ludwig von Mises din Auburn si profesor al Facultatii de Drept, Economie si Stiinte Sociale a Universitatii din Angers, Franta.

Acesta este unul dintre cei mai importanti cercetatori contemporani din cadrul Scolii Austriece de economie si a adus contributii importante la teoria monedei, a ciclului economic, a echilibrului general sau a dobanzii.

“Reglementarea nu se poate face in mod totalitar, adica sa spui bancilor ce sa faca exact cu banii, pas cu pas, pentru ca astfel vei ucide pietele. Bancile intotdeauna gasesc modalitati de a crea noi produse prin care reusesc sa evite regulile reglementatorilor”, a mentionat Hulsmann.

Acesta da exemplu procesului de securitizare, care a luat amploare in anii 1990, odata cu aparitia normelor Basel I.

Securitizarea este o modalitate de finantare prin crearea de titluri de valoare, respectiv titluri ipotecare, care confera investitorilor o mai mare protectie impotriva riscului de credit.

Hulsmann spune ca, desi pietele financiare ar trebui sa reprezinte ultimele bastioane in care antreprenorii pot actiona liber, acestea, alaturi de sistemele de sanatate, sunt printre cele mai reglementate sectoare in tarile dezvoltate.

“Guvernele sunt si actori pe pietele financiare, pentru ca detin banci. De remarcat este si faptul ca in tarile dezvoltate peste o treime din economiile din sistemele financiare sunt folosite de guverne pentru cheltuieli. Aceste cheltuieli nu sunt neaparat rentabile, iar statul acopera pierderile prin impozitele si taxele impuse populatiei”, a aratat Jorg Guido Hulsmann.

Etica productiei de bani


Economistul s-a aflat in Romania si pentru a-si prezenta ultima carte tradusa in limba romana, respectiv Etica productiei de bani.

In cadrul lucrarii, Hulsmann afirma ca institutiile monetare contemporane au o nevoie stringenta de reformare si ca trebuie modificate regulile legale dupa care lucreaza bancile centrale si dupa care sunt produsi banii de hartie.

“Trebuie sa abolim privilegiile legale ale bancilor centrale si ale autoritatilor monetare. Nu exista niciun motiv rational pentru a-I impiedica pe cetateni sa utilizeze cei mai buni bani sau substituienti monetari”, indica Hulsmann in cartea sa.

El s-a nascut in 1966, a studiat filosofie la Freien Universitat Berlin, stiinte politehnice si economie la Technischen Universitat Berlin si finante, management si marketing la Ecole superieure de commerce de Toulouse.

foto: wiki.mises.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri