Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat vineri ca Hidroelectrica a obtinut, in urma negocierilor cu "baietii destepti", trecerea contractelor pe piata concurentiala, eliminand tarifele fixe din aceste acorduri, insa nu a dorit sa ofere detalii.
"Am reusit sa aducem aceste contracte pe piata concurentiala, fapt care s-a si intamplat. In primele zece zile de mandat am eliminbat pretul fix si am reusit sa avem un pret la nivelul pietei concurentiale, ajustat printr-un mecanism de corectie", a afirmat Chitoiu intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca nu prezinta deocamdata alte detalii, pentru ca negocierile sunt inca in derulare, mentionand ca interesul Ministerului Economiei este sa transfere toata energia tranzactionata prin aceste contracte directe pe piata concurentiala, unde preturile sunt mult mai mici.

"Negociriele sunt in derulare, pana la finele lunii mai vrem sa avem incheiate aceste negocieri si aceste contracte. Interesul nostru nu este de a avea o crestere semnificativa intr-un an, ci de a trece toata vanzarea de energie pe piata concurentila, nu doar de la Hidroelectrica", a continuat el.

Potrivit lui Chitoiu, "baietii destepti" au "capturat" in ultimii zece ani profiturile companiilor din sistemul energetic.

"Stim foarte bine ca aceste contracte au stat in atentia dumneavoastra timp de mai bine de zece ani. Sistemul energetic a fost supus unui proces de capturare a profitului de catre baietii destepti, nu doar de la Hidroelectrica, ci de la toate societatile. Profiturile baietilor destepti erau foarte mari fata de pretul de productie si de vanzare a energiei de catre Hidroelectrica", a afirmat Chitoiu.

Contractele directe de vanzare a energiei de catre Hidroelectrica au fost incheiate in anii 2001-2003 si au fost mentinute de toate guvernele care s-au succedat. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi mult sub media pietei.

Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

Sintagma "baieti destepti" este aplicata unui numar restrans de companii, in special traderi, care au contracte directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica.

Beneficiarii contractelor directe erau in 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri