Romania nu poate accesa, inca, fondurile alocate de Comisia Europeana pentru diminuarea daunelor inundatiilor pentru ca nu s-a finalizat o strategie coerenta in acest sens, pe baza careia sa se intocmeasca programe concrete, a precizat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

“O astfel de strategie de prevenire a inundatiilor trebuie sa fie o prioritate a Guvernului, bineinteles in masura in care calamitatile naturale pot fi prevenite. CE nu poate pompa anual fonduri pentru daunele provocate de inundatii. Este nevoie de programe pe care sa le concretizam impreuna. Nu este o critica, o astfel de strategie necesita timp, primii pasi au fost deja facuti, dar nu este finalizata. De altfel, Romania nu este singura tara care se afla in aceasta situatie. Ungaria si Germania trebuie, la randul lor, sa-si reconsidere strategiile de prevenire a efectelor inundatiilor”, a spus comisarul Stavros Dimas.

De altfel, comisarul european a precizat ca Romania a facut progrese in ultimul an, in special in domeniul institutional, al dialogului transparent cu organizatiile neguvernamentale.

Cu prilejul prezentarii concluziilor vizitei in Romania, Stavros Dimas a precizat ca proiecte de mediu considerate drept controversate de opinia publica, precum Rosia Montana sau canalul Bastroe, sunt, in primul rand, reglementate de guvernul roman, conform directivelor Uniunii Europene, chiar si dupa ce Romania va deveni membra a UE. Indiferent de statutul sau actual, CE va acorda consultanta pentru orice problema care ar putea periclita starea mediului inconjurator, a biodiversitatii si a calitatii vietii.

“Romania trebuie sa fie insa foarte atenta la planificare si aplicarea investitiilor care sa-i permita respectarea termenelor limita negociate cu CE. Pentru fondurile structurale si de coeziune este necesara o perspectiva strategica pentru a identifica utilizarea cat mai eficienta” a mai precizat comisarul Stavros Dimas.