Presedintele rus Vladimir Putin risca o instabilitate politica grava, daca Grecia va iesi din zona euro, declansand o criza mondiala, scaderea pretului petrolului si implicit o recesiune in Rusia, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este de peste 50%, ceea ce ar putea conduce la retragerea altor tari din uniunea monetara, a declarat directorul institutului, Mihail Dmitriev.

Principalul risc la care este expusa Rusia este inrautatirea situatiei economice, care ar alimenta sentimentul anti-Putin si ar amplifica represaliile politice, se arata in studiul institutului, care acorda consultanta guvernului.

"Daca aceasta tendinta continua, vom asista la escaladarea violentelor politice si a represiunilor, pe de o parte, si la o criza economica grava pe de alta parte. Acestea ar putea conduce la pierderea controlului de catre Putin si la o transformare politica haotica", a aratat Dmitriev.

Putin a revenit in aceasta luna la Kremlin, pentru un al treilea mandat, dupa ce zeci de mii de rusi au demonstrat in principalele orase ale Rusiei, in urma alegerilor parlamentare controversate din decembrie.

Inrautatirea conditiilor economice la nivel mondial ar reduce capacitatea guvernului de a respecta angajamentele sociale asumate si ar putea sterge plasamentele facute de investitorii rusi in Europa, a spus Dmitriev.

"In pofida redresarii economice din Rusia, au loc ample retrageri de capital din tara. Acest capital se indreapta spre epicentrul crizei financiare mondiale, care este Europa. Este ca si cum ai crea un furnizor de alimente in centrul unei explozii atomice", considera analistul rus.

Efect direct: Economia rusa intra in recesiune

In cel mai pesimist scenariu, dupa o iesire a Greciei din zona euro, economia Rusiei s-ar contracta cu 2,1%, iar capitalul retras din tara ar atinge intr-un an 95 de miliarde de dolari, a declarat Ksenia Iudaeva, economist sef la Sberbank, cea mai mare banca din tara.

Economia rusa ar inregistra un declin de 1% in 2013, iar tara ar ajunge la un deficit bugetar de 5,5% din PIB, in cel mai rau caz luat in calcul de Vladimir Osakovski, economist sef al Bank of America Merrill Lynch in Moscova. Rubla s-ar deprecia cu 10% fata de nivelul actual, considera Osakovski.

Rusia, dependenta de exporturile de petrol si gaze pentru jumatate din veniturile bugetare, in timp ce Europa reprezinta destinatia a peste 50% din exporturile tarii, ar putea suferi o recesiune mai grava decat in 2009, in cazul unei prabusiri a preturilor energiei, estimeaza Dmitriev.

Economia Rusiei a inregistrat o crestere medie anuala de 7% in timpul presedintiei Putin din perioada 2000-2008, inainte de a se contracta cu aproape 8% in 2009, dupa ce pretul petrolului s-a prabusit de la 147 dolari pe baril la 34 dolari pe baril, in urma crizei financiare provocate de falimentul Lehman Brothers in august 2008.

Pentru acest an, guvernul de la Moscova a redus prognoza de crestere economica de la 3,7% la 3,4%. In primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 4,9% fata de intervalul simular din 2011.

Cotatia petrolului Brent, care influenteaza pretul petrolului Ural al Rusiei, ar putea scadea la 80 de dolari pe baril daca Grecia iese din zona euro si la 60 de dolari pe baril daca fragmentarea uniunii monetare ar fi dezordonata.

Petrolul Ural este tranzactionat in prezent la aproape 105 dolari pe baril.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, neincrederea populatiei in guvernanti este la un nivel critic, astfel ca incapacitatea acestora de a-si respecta promisiunile ar putea duce la demonstratii de amploare.

"Criza politica poate deveni rapid acuta, daca este agravata de o noua criza economica. Este extrem de probabil sa duca la pierderea rapida a controlului politic si la o schimbare accelerata a sistemului politic", se arata in studiu.

Putin a avertizat luni noul guvern Medvedev ca trebuie sa faca fata unei situatii dificile, din cauza incertitudinilor economice mondiale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri