La doar cateva zile dupa ce a fost anuntata de premierul Victor Ponta, taxa de solidaritate la nivelul bugetarilor starneste controverse. Sindicatele ameninta cu blocarea acestei masuri si, mai mult, s-au ridicat voci impotriva chiar din cadrul coalitiei USL.
Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.

Guvernul USL intentioneaza sa aplice de anul viitor si cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.

"In plus fata de acest sistem fiscal, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata care deja a suferit destul de multe in urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate. O taxa de 16 plus inca 16 peste ceea ce depaseste 1.000 de euro pe luna", a spus Ponta, la Prima TV.

In opinia Sindicatului National a Functionarilor Publici, taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este "o initiativa guvernamentala discriminatorie".

Reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) mai spun ca taxa de solidaritate este, in opinia lor, o "nedreptate" pe care actualul guvern o pregateste pentru bugetari, potrivit Mediafax.

"Aceasta actiune a domnului Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, vine dupa ce Guvernul Boc a creat doua categorii inegale de cetateni in fata actului de guvernare, si anume angajatii bugetari care nu se pot bucura de hotararile judecatoresti definitive si irevocabile, de prevederile Codului muncii in domeniul disponibilizarilor colective sau negocierilor colective, si angajatii domeniului privat, care se bucura, cum este si normal, de avantajele statului de drept. Taxarea, impozitarea si sarcinile impuse de Guvern si in perioadele de criza, trebuie suportate de toti cetatenii Romaniei, fara discriminare, pe principiul egalitatii cetatenilor in fata legii", se arata intr-un comunicat al SNFP.

PNL are o pozitie divergenta in privinta suprataxarii bugetarilor

Intenția Guvernului de a impozita suplimentar salariile și pensiile din sistemul bugetar, care depășesc 4.500 de lei nu este apreciată de toți liderii USL. Vicepreședintele PNL, Dan Radu Rușanu, spune într-un interviu la RFI că supraimpozitarea bugetarilor "în nici un caz nu este corectă". Oricum, plafonul de 4.500 de lei este "nerealist", ar trebui mărit la opt-nouă mii, crede liberalul, potrivit RFI Romania.

Pentru Dan Radu Rușanu, plafonul pentru supraimpozitarea bugetarilor este prea mic. "Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scăzut. Să nu uităm că un plafon de 4.500 brut ar însemna practic cam trei mii netul. Nu cred că ar încuraja populația să treacă peste acest barem, deci nu cred că este o măsură bună la nivelul acestui barem. Ar trebui poate săltat acest plafon de 4.500. Gândiți-vă că 4.500 de RON în ziua de astăzi înseamnă o mie de euro. Ca să consideri că o mie de euro este un venit exagerat într-o țară a UE, nu cred că este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai înalt, mult mai ridicat", explică vicepreședintele PNL.

1. Credeti ca este corecta masura de supraimpozitare a bugetarilor cu salarii mari?

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
PNL a depus un proiect de lege pentru amanarea pensionarii anticipate