Costul orar al fortei de munca, ajustat in functie de numarul zilelor lucratoare, a scazut in primul trimestru cu 3,78% fata de perioada octombrie-decembrie 2011, dar este mai mare cu 4,41% fata de primul trimestru al anului anterior, precizeaza Mediafax.

Fata de trimestrul IV 2011, indicatorul a scazut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in activitatile de informatii si comunicatii (11,13%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (9%). Cresteri s-au inregistrat doar in activitatile de comert (1,52%) si activitatile de servicii administrative si servicii suport (1,36%).

"In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-3,85%, respectiv 4,49%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul I 2012, scaderea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,77%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,8%. Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,84%, respectiv 3,87%.

Fata de trimestrul I 2011 cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, s-au regasit in activitatile de comert (8,72%), tranzactii imobiliare (7,62%) si industria prelucratoare (7,12%). Scaderi au avut loc doar in activitatile de informatii si comunicatii (2,49%), invatamant (1,93%) si hoteluri si restaurante (0,48%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca a fost de 4,41%, iar pentru indicii in forma bruta de 4,49%. Componenta privind cheltuielile non-salariale a inregistrat cresteri de 4,4%, respectiv 4,48%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Topul domeniilor in care angajatii castiga cel mai bine