Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, afirma ca MDRT are un minus de 100 de milioane de euro in buget, in urma unei rectificari bugetare facute inainte sa preia functia, si ca prioritare sunt proiectele de infrastructura care aduc locuri de munca, nu patinoarele.
Eduard Hellvig a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca ministerul are un minus de 100 de milioane de euro in buget, in urma unei rectificari bugetare facute inainte ca el sa preia functia, motiv pentru care va exista o prioritizare a proiectelor, potrivit Mediafax.

"Trebuie sa identificam exact care mai sunt resursele financiare la nivelul ministerului. Vreau sa va spun ca, in momentul cand unul dintre ministri a parasit functia guvernamentala, a existat o rectificare bugetara la Ministerul Dezvoltarii de 20%. Practic, am plecat de la un minus de 100 de milioane (de euro). Aceasta institutie in primul rand a suferit la nivel de perceptie si imagine, bugetul MDRT sa stiti ca nu este un buget enorm, este un buget de 690 de milioane de euro (...) in schimb are componenta de fonduri europene, de 4,4 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. E importanta, pentru ca autoritatea locala o acceseaza, beneficiaza de finantare si se vad rezultatele. Daca ministerul are capacitatea sa puna in asa fel instrumentele de absorbtie la dispozitia beneficiarului si sa lucreze cat mai eficient, evident, comunitatile locale au posibilitatea sa absoarba bani si sa se vada rezultatele. A fost o rectificare bugetara in martie, daca nu ma insel. (...) Afecteaza foarte mult, pericliteaza in primul rand capacitatea de dezvoltare, de proiecte care sa aduca dezvoltare; orice reducere bugetara in zona aceasta a ministerului gripeaza foarte mult procesul de dezvoltare", a spus Hellvig.

El a subliniat ca prioritatile sale se vor concentra, in acest context, pe proiecte de infrastructura care aduc locuri de munca, nu pe cele care cheltuie enorm din resursele bugetare, precum patinoarele.

El a aratat ca anumite proiecte "vor fi reconsiderate", insa cele in faza de implementare vor continua.

"Sunt 11 tipuri de proiecte la Compania Nationala de Investitii, probabil proiectele care genereaza cheltuiri bugetare enorme - patinoare si alte lucruri de acest gen - nu vor fi prioritare. Prioritara pentru mine e infrastructura pentru parcuri industriale, ca sa creeze locuri de munca. Sunt proiectele care vor trebui terminate, care sunt intr-o faza avansata de dezvoltare, de investitii - trebuie terminate. Nu vreau sa distrugem totusi banii care au fost alocati aici, indiferent cine a initiat. Pot sa va asigur ca cheltuiala bugetara nu se va mai face cum s-a facut pana acum", a spus Hellvig.

El a adaugat ca va fi atent la toate detaliile si ca asteapta ca saptamana viitoare sau in maxim doua saptamani sa ii fie prezentata "o situatie reala, cu investitiile", de catre noul director al CNI.

Ministrul a subliniat ca proiectele incepute vor fi continuate, indiferent cum si de cine au fost ele promovate.

"Au fost unele initiate, s-a schimbat guvernarea, au venit altii, nu le-au mai finantat, au inceput altele si uite asa ne trezim an de an ca vine fiecare ministru cu cate o idee - buna, rea, n-o discut aici - dar proiectele care sunt incepute si sunt avansate raman asa. Asta e o chestie de bun-simt, nu de politica, de prioritati strategice, sunt lucruri elementare. Vorbim de resursa bugetara existenta si de prioritizarea in functie de necesitatile de dezvoltare a Romaniei. Cu alte cuvinte, vom genera proiecte care, sub o forma sau alta, vor crea mecanisme de dezvoltare si de creare de locuri de munca, pentru ca rolul esential al acestui minister este de a rezolva problema dezechilibrelor de dezvoltare din Romania", a spus Hellvig, subliniind ca Romania trebuie sa dezvolte politici prin care sa devina competititiva, "o tara cu regiuni competitive si puternice", pentru a putea emite pretentii ca este a saptea tara din UE.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri