Mai mult de o treime din fondurile alocate de Ministerul Agriculturii pentru creditarea agricultorilor prin Programul Fermierul in urma licitatiei din luna februarie au fost angajate, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Ministerul Agriculturii a alocat 95 de milioane de lei, din cele 700 milioane de lei disponibile pentru creditarea agricultorilor in acest an, fondurile fiind obtinute de CEC - 25 milioane de lei, BRD-Groupe Societe Generale - 50 milioane de lei si Banca Comerciala Carpatica - 20 milioane de lei.

"Bancile partenere ale Ministerului Agriculturii in programul Fermierul au acordat deja scrisori de confort pentru 35 milioane de lei, ceea ce reprezinta peste 36% din suma primita", se arata in comunicat. Cele trei banci au inceput sa primeasca proiecte la sfarsitul lunii martie. In prezent, exista inca 350 de dosare gata sa fie depuse la banci, iar 1.500 sunt in lucru, urmand sa fie realizate cu sprijinul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola si a firmelor private de consultanta. Ministerul Agriculturii va organiza la 26 aprilie o a doua licitatie pentru acordarea fondurilor, dupa ce selectia programata pentru 11 aprilie a fost amanata, deoarece a fost prezentata o singura oferta. Institutia aloca in 2006 fonduri de 700 milioane de lei pentru creditarea agricultorilor, cu dobanzi reduse.

Sumele sunt destinate cofinantarii unor proiecte SAPARD (600 milioane lei), dar si pentru investitii directe (100 milioane lei), fara finantare UE.