Consiliul Concurentei va sanctiona orice actiune concertata a producatorilor de medicamente care ar pune presiune pe autoritati in ceea ce priveste taxa clawback, insa este dispus sa accepte excluderea TVA si a adaosurilor de distributie si de farmacie de la plata taxei, anunta Mediafax.

"Sunt dispus sa discutam si sa lucram impreuna in ceea ce priveste excluderea TVA si a adaosurilor. Decizia este la Guvern, noi avem un rol sfatuitor", a declarat presedintele autoritatii de concurenta, Bogdan Chiritoiu.

El a mentionat insa ca institutia pe care o conduce va sanctiona orice actiune concertata a jucatorilor din industrie de modificare a legii privind taxa clawback.

"Nu exista nicio garantie ca, avand in vedere ca este un an electoral, daca vom avea o actiune concentrata a companiilor care va pune presiune pe autoritati intr-o perioada vulnerabila, nu o voi considera o incalcare a legii", a spus Chiritoiu.

El a facut o paralela cu situatia din anul 2008, tot an electoral, cand distribuitorii au boicotat livrarile de medicamente, insa din anumite considerente nu au fost sanctionati. La acea vreme cursul s-a depreciat puternic, de la 3,2 lei pe euro la 3,7 lei pe euro, astfel ca distribuitorii primeau cu circa 20% mai putin de la stat pe medicamentele livrate.

"Distribuitorii au spus atunci ca nu mai fac livrari in aceste conditii. A fost un boicot de trei saptamani, unii au mai livrat, unele farmacii au furnizat medicamente, dar acest lucru nu a avut efect major asupra pacientilor. A fost o amenintare doar si pentru ca statul avea culpa sa pentru ca platea cu 20% mai putin decat se angajase am decis sa nu aplicam sanctiuni", a spus Chiritoiu.

In acest context, reprezentantul Consiliului Concurentei a adaugat ca daca apar acum actiuni concentrate din partea producatorilor de medicamente acestia nu trebuie sa extrapoleze decizia institutiei din urma cu patru ani.

Chiritoiu a aratat ca taxa clawback nu ridica probleme din punct de vedere concurential, aceasta fiind practic un discount la vanzare.
In acelasi timp, oficialul Consiliului Concurentei a aratat ca nici diferentierea intre medicamentele generice si cele inovative nu incalca legea concurentei, avand in vedere ca genericele au o marja de profit mai redusa in conditii normale de piata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Chiritoiu: Daca tot modificam Legea RCA, sa reducem si costurile