Ministerul Economiei se va implica, alaturi de Ministerul Sanatatii, in discutiile privind taxa clawback in industria farmaceutica, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
El afirmat, intr-o conferinta de presa, ca implicarea Ministerului Economiei are loc la propunerea industriei pharma, potrivit Mediafax.

Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca va mentine taxa clawback in industria farmaceutica, prezentand acest sistem de taxare ca metoda principala pentru a evita acumularea de noi arierate in domeniu.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat saptamana trecuta ca decizia privind taxa de clawback va fi luata dupa o analiza de impact, care va fi facuta pana in 15 iunie de reprezentati ai ministerelor Finantelor, Sanatatii, Justitiei, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevedea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare, in timp ce Guvernul a admis ca sistemul s-a dovedit nefunctional deoarece nu a fost colectat decat aproximativ 5% din suma previzionata.

Ulterior, Guvernul a decis ca firmele de medicamente vor fi obligate sa plateasca o taxa trimestriala raportat la valoarea consumului de medicamente, Casa Nationala de Asigurari Sanatate urmand sa comunice valoarea procentului conform unei formule matematice.

Producatorii de medicamente au reclamat insa in continuare ca sistemul este deficitar, aratand, printre altele, ca taxa clawback actuala se aplica inclusiv la TVA colectat pe vanzari de medicamente, ceea ce incalca principiile Codului Fiscal.

Saptamana trecuta, Consiliul Concurentei a anuntat ca va sanctiona orice actiune concertata a producatorilor de medicamente care ar pune presiune pe autoritati in ceea ce priveste taxa, insa este dispus sa accepte excluderea TVA si a adaosurilor de distributie si de farmacie de la plata taxei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri