Marile confederatii sindicale nationale reiau de astazi actiunile de protest pe tema modificarilor Codului Muncii. La orizont nu se arata decat nori negri: negocierile dintre patronate si sindicate sunt in impas, iar ministrul Muncii si-a aratat ieri scepticismul in privinta adoptarii in acest an a noilor reglementari in domeniul relatiilor de munca, in ciuda angajamentelor asumate in fata FMI.

Cele cinci centrale sindicale, Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si Meridian organizeaza, incepand de astazi, mitinguri in cascada in toate orasele de resedinta. Primele orase vizate sunt Alba Iulia, Pitesti, Iasi, Baia Mare si Tulcea, acolo unde, incepand cu ora 14.30, cateva mii de sindicalisti vor manifesta in fata Prefecturilor.

Maine este randul municipiilor Bacau, Giurgiu, Targu-Mures, Zalau si Ramnicu-Valcea. La inceputul lui aprilie, cele cinci confederatii vor organiza in comun un miting la Bucuresti, ce va fi urmat imediat de declansarea grevei generale. Confederatiile si-au anuntat si participarea la "euromitingul" organizat la Bruxelles, in 19 martie, de Confederatia Europeana a Sindicatelor.

Sindicatele se plang ca proiectul de modificare a Codului Muncii reduce semnificativ din drepturile salariatilor in favoarea patronilor. La ora actuala, modificarile in cauza reprezinta subiectul unor negocieri destul de dure intre confederatiile patronale si sindicale. Cele doua parti trebuie sa prezinte in cel mai scurt timp un punct de vedere comun care va fi asumat de Guvern si va fi inaintat in Parlament spre aprobare. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, s-a aratat sceptic insa ca noul Cod al Muncii va fi adoptat in cursul acestui an, afirmand ca amendarea acestei legi presupune "o dezbatere mai larga". "Termenul fixat in memorandumul cu FMI pentru finalizarea dezbaterilor, respectiv luna martie, a fost deja depasit. Cred ca abia in vara vom avea un punct de vedere comun al partenerilor sociali pe tema Codului Muncii. Nu cred ca actul normativ va ajunge in Parlament mai devreme de toamna acestui an. Iar discutiile in Parlament vor fi destul de dure", a declarat ministrul Muncii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Programe de ucenicie pentru persoanele cu studii primare