Accesul la finantare este in continuare una dintre cele mai importante provocari pentru infiintarea, cresterea si supravietuirea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in special a celor inovatoare. Un raport Ernst & Young arata ca desi reprezinta motoarele cresterii economice, asigurand 50% din locurile de munca in majoritatea tarilor G20, IMM-urile atrag doar un procent foarte mic din investitiile totale.

Potrivit companiei de servicii profesionale, investitiile in IMM-uri in cadrul G20 sunt de 574 miliarde euro, reprezentand 6% din totalul de 9.250 miliarde euro al tuturor formelor de investitie, din care cel mai mare procent provine din creditarea bancara.

Studiul Ernst & Young arata ca investitii in IMM-uri din China se ridica la peste 321 de miliarde euro, din care 309 miliarde euro prin creditare bancara.

SUA se plaseaza urmatoarea, insa la o distanta considerabila, cu un nivel de 93 de miliarde euro.

In multe din tarile G20, finantarea este dominata de creditarea bancara - doar SUA se diferentiaza prin oferirea unei game mai diverse de mecanisme de finantare prin creditare si participatiune.

„Asa numitii business angels devin o sursa tot mai importanta de finantare a start-up-urilor cu potential. Schemele de garantare a creditelor se disting ca o modalitate eficienta de a pastra optiunile de creditare bancara deschise pentru IMM-uri. Asocierea in participatiune cu corporatii ar putea fi reconsiderata ca un complement puternic al finantarii traditionale prin venture capital. Fondurile de capital privat devin optiuni viabile de finantare pentru antreprenorii cu mici afaceri din tarile emergente”, sunt cateva dintre concluziile raportului Ernst & Young.

Compania de servicii profesionale spune ca antreprenoriatul este vital si pentru viitorul pietelor emergente, intrucat, desi multe din aceste economii s-au bucurat de rate impresionante de crestere a PIB-ului in ultimul deceniu, performanta lor a depins, de cele mai multe ori, de costurile scazute ale exporturilor, de un boom al preturilor bunurilor de larg consum si de investitii majore in infrastructura.

Pe parcursul urmatorilor ani, aceste piete trebuie sa-si re-echilibreze economiile prin stimularea consumului intern si a afacerilor cu valoare adaugata superioara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Locuri de munca: se cauta muncitori necalificati, soferi sau lacatusi