In anul 2011 numarul inmatricularilor de noi firme la ONRC a crescut cu 9% fata de anul precedent, cele mai multe startup-uri fiind inregistrate in comert (28,4%), in alte servicii (23,9%) si in agricultura (15,6%), conform studiului cu tema “Situatia curenta a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, editia 2012”.
Studiul a fost realizat de Fundatia Post-Privatizare (FPP).

Studiul realizat de FPP ofera factorilor interesati din sectorul public si cel privat, o colectie de date statistice si analize succinte ale principalilor indicatori demografici si economici ce caracterizeaza intreprinderile mici si mijlocii, care pot constitui instrumente utile in procesul de evaluare si de fundamentare a politicilor si programelor de sprijin financiar pentru IMM-uri.

Analizele statistice se axeaza pe IMM-urile active in sectoarele non-financiare: agricultura, industrie si energie, constructii, comert si servicii. Au fost incluse in analiza firmele din domeniul agriculturii, chiar daca, in mod obisnuit, acestea nu sunt prezente in statisticile structurale ale intreprinderii de la Institutul National de Statistica (INS) sau Eurostat. In viziunea FPP, dezvoltarea initiativei antreprenoriale in mediul rural, reflectata in dinamica pozitiva si potentialul economic crescut al firmelor mici din sectoarele agricultura, silvicultura si pescuit este relevanta pentru mediul de afaceri din Romania.

Reprezentand 99% din firmele active si contribuind cu un procent de 66% la numarul total de angajati, IMM-urile din Romania se situeaza la nivelul mediei din UE la acesti doi indicatori, fiind insa deficitare in ceea ce priveste ponderea lor la formarea valorii adaugate din economie.
Cele mai multe IMM-uri isi desfasoara activitatea in sfera serviciilor, procentajul acestora in totalul activitatilor economice fiind 39,5% in Romania, fata de o medie de 44,2% la nivelul UE.

IMM-urile contribuie cu un procent de 40% la cifra de afaceri totala din industria romaneasca, ponderea lor in raport cu intreprinderile mari fiind mentinuta chiar si in perioada de recesiune economica. IMM-urile sunt un factor de competitivitate industriala fiind principalul furnizor in industria alimentara, industria de prelucrare a lemnului, industria produselor din cauciuc si mase plastice, industria hartiei si tipografica sau industria constructiilor metalice. Se remarca de asemenea, IMM-urile din agricultura care s-au evidentiat cu un ritm constant de crestere a cifrei de afaceri si o pondere majora de 72,5% fata de intreprinderile mari.

Analiza intitulata “Situatia curenta a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania”- editia 2012, este disponibila in sectiunea Publicatii de pe site-ul FPP, dar si pe portalul dedicat IMM-urilor din Romania, www.esimplu.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri