Presedintele Basescu a adresat o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului, solicitand adoptarea "cat mai urgent posibil" a proiectului de lege de ratificare a Deciziei Consiliului European privind modificarea Tratatului UE pentru instituirea mecanismului de stabilitate a zonei euro.
Presedintele Traian Basescu a trimis vineri, 8 iunie a.c., o scrisoare presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta - Alma Anastase, informeaza un comunicat al Presedintiei, relateaza Mediafax.

Conform sursei citate, seful statului precizeaza in scrisoare ca Decizia Consiliului European 2011/199/UE din 25 martie, privind modificarea art.136 din Tratatul privind functionarea UE cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre ale zonei euro, dateaza inca din 25 martie 2011, iar supunerea spre ratificare Parlamentului Romaniei a fost facuta printr-un Decret al Presedintelui publicat in Monitorul Oficial in 8 decembrie 2011.

"Am convingerea ca veti intelege necesitatea urgentarii adoptarii proiectului de lege sus mentionat, acest lucru fiind un mod de a ne indeplini angajamentele asumate fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana", se arata in scrisoarea transmisa de seful statului lui Blaga si Anastase.

"In calitate de Presedinte al Romaniei si de garant al aducerii la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, alaturi de Parlament si in conformitate cu art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, va adresez rugamintea de a acorda o atentie deosebita in adoptarea de catre Parlament, cat mai urgent posibil, a Proiectului de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului European 2011/199/UE din 25 martie 2011 de modificare a art. 136 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a caror moneda este euro. Decizia Consiliului European 2011/199/UE a fost supusa ratificarii Parlamentului prin Decretul nr. 892 din 2 decembrie 2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 866 din 8 decembrie 2011", se mai arata in textul scrisorii transmise de seful statului.

In Decizia Consiliului European, publicata in Jurnalul Oficial al UE, se mentioneaza ca la articolul 136 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene se introduce un alineat cu urmatorul text: "Statele membre a caror moneda este euro pot institui un mecanism de stabilitate care urmeaza sa fie activat in cazul in care este indispensabil, pentru a garanta stabilitatea zonei euro in ansamblu. Acordarea oricarei asistente financiare necesare in temeiul mecanismului va face obiectul unei stricte conditionari".

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului European, statele membre trebuie sa notifice "fara intarziere" Secretariatului General al Consiliului finalizarea procedurilor de ratificare in conformitate cu normele lor constitutionale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri