Printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a fost desemnat drept autoritate de specialitate a administratiei centrale, responsabila cu verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Reglementarile cuprinse in acest act normativ vor contribui la intarirea capacitatii administrative, la imbunatatirea procedurilor si sistemelor de monitorizare si control a achizitiilor publice. Actul normativ intra in vigoare la 30 iunie 2006, cu exceptia prevederilor privind desemnarea Ministerului Finantelor drept a autoritate de specialitate a administratiei centrale responsabila pentru verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Pentru imbunatatirea calitatii sistemului de achizitii publice si pentru asigurarea conformitatii procedurilor derulate cu legislatia in domeniu, Ministerul Finantelor va verifica aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor, in mod selectiv, pe baza analizei de risc, pentru mai multe tipuri de contracte.

MFP va verifica aspectele procedurale pentru contractele de lucrari si contractele de concesiune de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 euro, contractele de servicii si contractele de concesiune de servicii cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 de euro, contractele de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 de euro precum si acordurile-cadru incheiate in vederea atribuirii contractelor mentionate anterior.

Observatori pentru procesele de achizitii publice

Pentru procedurile de atribuire a contractelor selectate, Ministerul Finantelor va desemna reprezentanti, care vor participa in calitate de observatori, la etapele procesului de achizitie publica, ulterior publicarii anuntului de participare, pana la atribuirea si semnarea contractului.
In situatiile exceptionale reglementate de lege, in care este permisa incheierea contractului fara publicarea prealabila a anuntului de participare, verificarea va acoperi etapele procesului de achizitie incepand cu transmiterea invitatiei de participare la negociere pana la atribuirea si semnarea contractului.

Observatorii desemnati de Ministerul Finantelor vor urmari derularea procedurilor de atribuire a contractelor selectate, vor analiza documentatiile intocmite de catre autoritatea contractanta in scopul atribuirii respectivelor contracte, vor elabora rapoarte de activitate pentru fiecare procedura de atribuire a contractelor de achizitii publice care a fost supusa verificarii si vor trimite avize cu caracter consultativ in situatia in care se constata neconformitati cu aplicarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

La data initierii procedurii de atribuire a contractelor de lucrari si contractelor de concesiune mentionate, autoritatile contractante au obligatia de a instiinta Ministerul Finantelor asupra procedurii ce urmeaza a fi derulate. Incalcarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei RON. Netransmiterea in termen de 3 zile a documentelor si informatiilor referitoare la procesul de atribuire a contractului, care face obiectul verificarii, solicitate de structurile ministerului, se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 7.000 de RON.

Responabilitatea revine autoritatii contractante

Structurile specializate din cadrul MF au obligatia de a transmite avizul consultativ autoritatii contractante, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si, dupa caz, organului superior al autoritatii contractante. Pe baza avizului consultativ, autoritatea contractanta poate dispune suspendarea procesului de atribuire a contractului de achizitie publica, modificarea, incetarea, revocarea si anularea actelor in legatura cu care s-a emis avizul.

De asemenea, pe baza avizului consultativ, pot fi emise masuri corective pentru remedierea neconformitatilor semnalate de catre observatorul structurilor MF sau se poate decide continuarea procesului de atribuire a contractului de achizitie publica. Responsabilitatile pentru deciziile adoptate pe parcursul procesului de atribuire a contractelor, care intra sub incidenta legii privind atribuirea contractelor de achizitie publica, revin autoritatii contractante. In cazul proiectelor finantate din fondurile europene, avizele consultative si rapoartele de activitate se transmit si Autoritatii de Management competente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri