De \"Ziua pacalelilor\" se introduc accize noi, inclusiv la pacura. Costul de producere a energiei termice se va majora cu valoarea accizei.
"Daca de la 1 aprilie se va aplica acciza si pentru pacura, o solutie pentru acoperirea costurilor de producere a gigacaloriei o reprezinta majorarea pretului national de referinta al energiei termice", a declarat, ieri, ministrul Economiei, Codrut Seres.

Reamintim, conform angajamentelor privind aderarea la Uniunea Europeana asumate prin inchiderea capitolului "Impozitarea", Romania trebuia sa introduca accize la unele produse si sa le majoreze pe altele. Astfel, de la 1 iulie trebuia introdusa acciza de 6 euro/tona de pacura utilizata pentru incalzirea cu sobe sau prin sisteme centralizate (termoficare, tip Radet). De asemenea, cu aceeasi data trebuia introdusa acciza la energie electrica, de 0,26 euro/MWh pentru consumatorii casnici si de 0,12 euro/MWh, pentru cei industriali.

Conform ultimelor negocieri cu FMI, pentru cresterea veniturilor la buget s-a discutat despre aplicarea accizelor de la 1 aprilie. Pentru curentul electric, Ministerul Economiei a anuntat ca majorarea tarifului efectiv, cu 2,5%, va avea loc de la 1 iulie, din aprilie urmand ca pretul final sa creasca doar cu valoarea accizei. In ceea ce priveste energia termica, autoritatile au anuntat ca pretul national de referinta se va majora cu 20%, din iulie. Cum acciza se va aplica din aprilie, pierderea ar fi urmat sa fie suportata fie de producatori (termocentrale), fie de buget (care acopera diferenta intre pretul real de producere a gigacaloriei si cel national de referinta). "Negocierile cu FMI nu s-au finalizat inca. Inca nu se cunoste momentul la care se vor aplica noile accize.

Asteptam si rezultatele vizitei presedintelui Basescu la sediul FMI din Washington. O varianta pentru acoperirea costurilor de productie generate, in plus, de aplicarea accizei la pacura este majorarea pretului national de referinta incepand cu data aplicarii acestei taxe", a spus Codrut Seres.

De mentionat, si pretul gazelor naturale se va majora, de la 1 aprilie, cu circa 20%, astfel incat pretul mediu de revenire pentru consumatorii casnici arondati companiei de distributie Distrigaz Sud va fi de 211 dolari pentru 1000 de metri cubi, in timp ce pentru Distrigaz Nord va fi de 214 dolari, sumele neincluzand TVA. In acest tarif este inclusa si o suma de 7,4 dolari/1000 mc, reprezentand impozitul pe gazele din productia interna si care, din 2007, se va transforma in acciza. De asemenea, in aceste sume este inclus si tariful de abonament, care se introduce tot de la 1 aprilie, si care va fi in jur de 4500 lei/zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri