Statul nu este salvatorul societatilor aflate in dificultate

"Nu sunt de acord cu faptul ca statul trebuie sa se pozitioneze ca un salvator al societatilor aflate in dificultate. in cazul Rafo, am inteles ca exista suspiciuni privind evaziunea fiscala si frauda", a declarat ieri premierul Tariceanu, la o intalnire cu reprezentantii AVAS. El s-a pronuntat impotriva adoptarii de catre Guvern a unor masuri pentru salvarea societatilor aflate in dificultate, raspunzand unei intrebari referitoare la soarta ordonantei Rafo.

Imediat dupa instalare, Cabinetul Tariceanu a aprobat un act normativ prin care suspenda, pentru o perioada de 90 de zile, o ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Nastase potrivit careia datorii insumand peste 16.000 miliarde lei apartinand Rafo si Carom Onesti erau preluate de AVAS. intrebat daca Executivul va prelungi suspendarea "ordonantei Rafo", premierul a spus ca o astfel de masura ar fi inutila in varianta votului negativ la Camera Deputatilor asupra actului normativ emis de Guvernul Nastase.

"Ordonanta Rafo a fost deja respinsa in Senat. Sunt increzator ca acelasi lucru se va intampla si in cazul Camerei Deputatilor, si atunci si prelungirea pica", a afirmat Tariceanu. Reamintim ca pe ultima suta de metri a guvernarii, la jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul guvern a aprobat actul normativ care prevede transferul catre AVAS al creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii.

Conform actului normativ, AVAS urma sa preia si creantele detinute la cele doua societati de Directia Vamilor Iasi. Un vot negativ din partea deputatilor ar putea avea ca efect, cel mai probabil, inchiderea rafinariei din Onesti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri