Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania si, concomitent, disponibilizarea a inca 519,4 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro.
"Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro", a declarat pentru Mediafax reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Autoritatile romane au indicat ca vor trata in continuare acordul ca preventiv, aceasta inseamnand ca nu intentioneaza sa traga din fonduri disponibile, se arata intr-un comunicat al FMI.

Finalizarea celei de-a cincea evaluari face disponibila pentru Romania o transa de circa 519,4 milioane de euro, iar totalul resurselor financiare care pot fi accesate de statul roman prin accord ajunge la circa 2,67 miliarde de euro, din totalul programului de circa 3,7 miliarde de euro.

"Rezultatele economice ale Romaniei in cadrul acordului raman solide, PIB ar trebui sa se accelereze in a doua jumatate a anului, inflatia ramane sub control, iar pozitia bugetara si deficitul de cont curent continua sa se imbunatateasca. Totusi, in contextul riscurilor externe, o implementare cat mai ferma a angajamentelor din program, inclusiv masuri structurale, este necesara pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice si accelerarea cresterii economice potentiale", a declarat directorul adjunct al FMI Nemat Shafik.

FMI cere Guvernului disciplinea in privinta cheltuielilor, precum si reforme in energie si transporturi.

"Tinta de deficit bugetar a fost relaxata usor, pentru a permite unele cheltuieli contraciclice. O disciplina stricta in privinta cheltuielilor va fi necesara pentru a atinge tintele revizuite. Mai pe larg, pot ramane necesare, pentru atingerea obiectivelor fiscale din program, eforturi sporite pentru rezolvarea arieratelor ramase, precum si reforme in domeniile fiscalitatii si sanatatii. Autoritatile trebuie sa progreseze si cu reformele din domeniile energie si transporturi, unde perturbarile legate de pret si administrarea ineficienta continua sa afecteze eficienta. In aceasta privinta, trebuie intensificate eforturile de a restructura si privatiza companii de stat. Reformele lente de pana in prezent au descurajat investitiile si au tras in jos nivelul de trai", a spus Shafik.

Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la crizei externe, iar autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea si instrumentele de intervenetie.

“Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la situatia din Europa, ca urmare a legaturilor financiare stranse. Rata de adecvare a capitalului bancilor este buna, iar provizioanele ridicate, dar creditele neperformante continua sa urce. In acest context, autoritatile ar trebui sa intareasca si mai mult supravegherea sectorului financiar si cadrul de combatere a crizei. Politica monetara trebuie sa ramana, de asemenea, precauta, iar politica cursului de schimb ar trebui sa limiteze interventiile atat timp cat impactul deprecierii monedei asupra preturilor si situatiei financiare ramane modest", a adaugat directorul adjunct al FMI.

Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.

Principalul angajament din cadrul acordului il reprezinta introducerea managementului privat la companiile de stat si privatizarea partiala, in special prin listarea la bursa, sau vanazarea de pachete majoritare de actiuni.

Statul roman a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz pana la 15 iunie, 15% din Romgaz pana la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica pana la jumatatea lunii octombrie, si sa urgenteze pregatirile pentru vanzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica pana la sfarsitul acestui an. Obiectivul privind vanzarea pachetului de actiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins in termenul prevazut, dupa intrarea companiei in insolventa.

Totodata, 20% din actiunile Tarom ar urma sa fie listate la bursa pana la finele acestui an, termen prevazut si pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfa, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI.

Guvernul s-a mai angajat sa vanda, pana in prima parte a anului viitor, o participatie majoritara la Electrica, precum si participatiile minoritare detinute de stat la filialele Electrica deja privatizate.

Tot in prima parte a lui 2013, Executivul va privatiza noul producator de energie care trebuie format, pana in iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Acelasi termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producator de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni. Elcen Bucuresti ar trebui de asemenea privatizata in 2013.

Executivul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar cash in limita a 2,2% din PIB, in conditiile in care PIB-ul pentru acest an a fost revizuit, potrivit ultimei strategii fiscal-bugetare, in usoara scadere comparativ cu estimarea anterioara, de la 609,7 miliarde lei la 607,5 miliarde lei.

In aceasi timp, Cabinetul Ponta a mentinut angajamentele asumate de precedentele guverne privind reformele strucuturale. In acest sens, Executivul trebuie sa prezinte pana la finele lunii iunie proiectul de lege privind reforma in sanatate, care sa fie supus dezbaterii publice.

Guvernul a transmis FMI si ca va mentine taxa de clawback in industria farmaceutica, contestata de catre producatorii de medicamente, prezentand acest sistem de taxare ca metoda principala pentru a evita acumularea de noi arierate in domeniu.

Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import.

De asemenea, Guvernul va infiinta o piata de tranzactionare a gazelor, care va fi dezvoltata de OPCOM si va fi operationala la 1 ianuarie 2013, dupa care va vinde actiuni la operatorul pietei de energie companiilor si poate si burselor de profil din regiune.

Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali, iar Executivul mentine in memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. In urma cu doua saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri