30 de mine vor fi inchise si 6.000 mineri vor fi disponibilizati, conform intelegerii cu FMI

Inca 30 de mine isi vor inceta activitatea in acest an, cele mai multe aflandu-se in zonele Baia Mare, Deva, Bucovina si zona carbonifera Ploiesti, a declarat, ieri, Ionel Mantog, secretar de stat in MEC. Initial erau prevazute a fi inchise 20 de mine, insa dupa discutiile intre autoritatile romane si FMI, s-a decis ca numarul acestora sa creasca la 30. In bugetul de stat au fost prevazute 740 miliarde de lei pentru inchiderea minelor.

De asemenea, a fost semnat un nou acord cu Banca Mondiala, in valoare de 120 milioane de dolari, bani care vor fi utilizati pentru inchiderea unor mine din Valea Jiului, precum si pentru diminuarea impactului social. Acordul urmeaza sa fie ratificat de catre Parlament si va fi pus in aplicare incepand cu 1 iunie 2005. In urma incetarii activitatii celor 30 de mine, aproximativ 6.000 de mineri vor fi disponibilizati. Este posibil ca numarul acestora sa fie si mai mare, daca unele societati nu vor reusi sa-si echilibreze veniturile cu cheltuielile.

O situatie mai grea se inregistreaza la minele Balan, unde cheltuielile depasesc mult veniturile. De aici vor pleca circa 300-400 de persoane, din 1.030. Din 1997 pana in prezent, au fost disponibilizate voluntar 100.000 de persoane care lucrau in sectorul minier, alte 8.000 au fost pensionate, iar 12.000 de mineri s-au transferat catre alte societati. In acest moment, mai exista 47.000 de mineri. Tot in aceeasi perioada, au fost inchise 200 de guri de mine, la care se adauga alte 29 ale caror lucrari au fost finantate de Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri