Indicele preturilor de consum a crescut cu 0,24 de puncte, in luna februarie, fata de prima luna a anului, dupa ce nivelul preturilor crescuse, in ianuarie, cu aproximativ 1%, fata de decembrie 2005, potrivit statisticilor realizate de Institutul National de Statistica (INS).

Pretul legumelor si al zaharului a crescut semnificativ

Cea mai puternica crestere la marfuri alimentare, in ianuarie, s-a inregistrat la cartofi, cu 9 puncte procentuale mai mult in ianuarie, peste nivelul pretului din decembrie, respectiv cu 6 puncte procentuale mai mult in februarie, decat in prima luna a anului. In acelasi timp, fata de ultima luna a anului trecut, ouale s-au ieftinit in ianuarie cu aproape 9 puncte procentuale, respectiv cu 6 puncte procentuale, in februarie, fata de prima luna a anului. Pretul la ulei comestibil a ramas constant in februarie, fata de inceputul lui 2006. De asemenea, in februarie, indicii preturilor de consum indica o crestere de 0,29%, la fructe, de un punct, la lactate, de 23%, la zahar, de 0,22%, la cafea si de 0,24%, la bauturi alcoolice.

Carnea si conservele si-au mentinut cresterea

Carnea de vaca s-a scumpit cu cate 0,05%, atat in ianuarie, cat si in februarie, fata de luna anterioara, in timp ce carnea de porc s-a ieftinit, in februarie fata de ianuarie, cu 0,12%, iar cea de pasare, cu aproximativ 2%. Conservele si carnea de peste s-au scumpit, in ianuarie, cu 0,25%, iar in februarie cu 0,22%.

Pretul tutunului, comparabil cu cel al gazelor in ianuarie

In privinta marfurilor nealimentare, preturile au crescut in prima luna a anului cu aproximativ 2%, iar in cea de-a doua, cu 0,16%. Cea mai puternica crestere de preturi s-a inregistrat, in ianuarie, la gazele naturale, respectiv cu 17%, in timp ce, in februarie, cea mai puternica evolutie a avut-o pretul tutunului, respectiv cu 1,24%. In acelasi timp, cea mai scazuta crestere de preturi, in ianuarie, s-a inregistrat la mobila si autoturisme si accesorii auto, respectiv de 0,13%. In luna februarie, autoturismele si accesoriile auto s-au ieftinit cu 1,18%, iar combustibilii, cu 0,25%. De asemenea, in luna februarie, preturile la energie, gaze si incalzire centrala au ramas constante. Medicamentele s-au scumpit cu 0,80%, in ianuarie, fata de luna anterioara, respectiv cu 0,26% in februarie, fata de ianuarie.

Serviciile de apa si salubritate, mai scumpe decat in ianuarie

Dintre servicii, in luna ianuarie, cel mai puternic s-au scumpit serviciile de furnizare a apei, canal si salubritate, respectiv cu 3,64 de puncte, in timp ce serviciile de posta si telecomunicatii s-au ieftinit cu 0,77 de puncte, iar cele de telefonie, cu 1,15 puncte. In februarie, cea mai puternica evolutie a inregistrat-o, de asemenea, pretul serviciilor de apa, canal si salubritate, in crestere cu 1,42 puncte fata de ianuarie, in timp ce accesul in cinematografe, teatre, muzee, cheltuielile cu invatamantul si turismul, transportul interurban, serviciile de posta si telecomunicatii si cele de telefonie au inregistrat scaderi intre 0,17 si 2,52 de puncte.
In luna ianuarie, preturile au crescut, in medie, cu 0,7%, fata de decembrie, iar in februarie, cu 0,6%, fata de luna precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri