Fitch a reconfirmat joi ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta la nivelul "BBB-", iar cel pentru datoriile pe termen lung in lei la "BBB", cu perspectiva stabila, datorita implementarii consolidarii fiscale in pofida inrautatirii conditiilor economice interne si externe.
Calificativele au fost mentinute astfel in categoria investment grade (recomandata investitiilor), informeaza Mediafax.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost reconfirmat la nivelul "F3", iar plafonul de tara la "BBB+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Reconfirmarea ratingurilor suverane ale Romaniei reflecta implementarea unor masuri substantiale de consolidare fiscala, in pofida inrautatirii activitatilor economie atat pe plan intern, cat si al principalilor parteneri comerciali. Cu toate acestea, ratingul este constrans de turbulentele din Grecia si de slabiciunile structurale", potrivit Fitch.

Agentia anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va inregistra in acest an o crestere de 1,3%, sustinuta de cererea interna. In mod particular, absorbtia fondurilor europene va stimula investitiile publice in infrastructura.

Riscurile pe termen scurt sunt de scadere. Pentru anul viitor, Fitch prognozeaza o crestere economica de 2,5%, urmata de un avans de 3% in 2014, estimari bazate pe anticiparea unei reveniri a zonei euro si a unei imbunatatiri in continuare a absorbtiei de fonduri UE.

"Aceasta mentinere a Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii si reconfirmarea rating-ului cu perspectiva stabila trebuie interpretate ca fiind un semnal, in sensul ca Romania trebuie sa continue sa intareasca ceea ce a realizat pana acum. Este evident ca trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala si sa acceleram reformele structurale. Aceasta este singura cale pentru realizarea cresterii economice sanatoase de care avem nevoie", a declarat intr-un comunicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Claudiu Doltu.

Fitch estimeaza ca deficitul bugetar, potrivit ESA, va fi de sub 3% din PIB in acest an, in conformitate cu programul guvernului.
Scenariul de baza luat in calcul de agentie este ca deficitul bugetar va continua sa scada in 2013-2014, desi intr-un ritm mai lent decat cel prognozat oficial. Acest fapt va permite stabilizarea datoriei publice la putin peste 35% din PIB in 2013-2014.

Agentia considera probabil ca guvernul rezultat in urma alegerilor parlamentare din acest an sa aiba o tendinta populista, ceea ce implica riscuri de depasire a tintelor fiscale. Cu toate acestea, Fitch anticipeaza ca Romania va respecta angajamentele asumate in fata creditorilor internationali, astfel ca programul cu FMI/UE si Banca Mondiala va ramane pe directia buna.

Deficitul de cont curent va ramane in opinia Fitch sub nivelul de 5% din PIB in perioada analizata. O crestere a intrarilor de fonduri va compensa probabil adancirea deficitului comercial, in conditiile in care cererea interna isi revine mai rapid.

Exista un risc de "oprire brusca a finantarii externe", dar este compensat de rezervele valutare de 38 de miliarde de euro, de un buffer fiscal echivalent cu necesarul finantarii pe patru luni a deficitului bugetar, de maturitatile datoriilor, precum si de fonduri de 6 miliarde de euro din partea institutiilor internationale.

Sistemul bancar roman este in general bine capitalizat si supravegheat, dar creditele neperformante nu au ajuns la nivelul maxim. Mai mult, unele dintre subsidiarele locale ale bancilor elene, care detin 13% din activele bancare din Romania, depind intr-o anumita masura de lichiditatile furnizate de bancile-mama. In ianuarie 2012, a fost adoptat un pachet legislativ pentru reducerea riscurilor, noteaza Fitch.

Reformele structurale se afla in centrul actualului acord dintre Romania si institutiile internationale si se refera in special la restructurarea companiilor de stat. FMI a mentionat in cel mai recent raport ca reformele structurale, inclusiv pregatirea planurilor de privatizare a companiilor de stat, au avut loc inconstant.

Fitch anticipeaza ca reformele vor continua, desi riscul intarzierilor si obstacolelor, in special de natura politica, sunt ridicate. Acestea ar putea impiedica cresterea eficientei si atractivitatii investitiilor in economia Romaniei.

Continuarea inrautatirii crizei din zona euro, care ar afecta economia prin intermediul canalelor comercial, al investitiilor si cel financiar, ar putea conduce la retrogradarea ratingului Romaniei. Presiuni de retrogradare ar exercita si indepartarea semnificativa de la tintele fiscale, in urma scaderii vointei politice a guvernului dupa alegeri.

Accelerarea implementarii reformelor structurale si de sustinere a cresterii economice ar putea atrage o imbunatatire a ratingului Romaniei, pe termen mediu, potrivit agentiei.

Ratingul Romaniei a fost imbunatatit de Fitch de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.

Standard&Poor's a reconfirmat in luna mai ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul, trapta superioara a categoriei non-investment grade, fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe, dar sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar.

Romania are din partea Moody’s calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri